Офанзива Берлина: Немци не препуштају Америци Косово

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLАнгела Меркел и Александар Вучић на Самиту у Софији.
Ангела Меркел и Александар Вучић на Самиту у Софији.  - Sputnik Србија
Пратите нас
Позив Аљбину Куртију, новом премијеру привремених институција Косова, из Берлина, да посети Немачку, али и најављени састанак немачке канцеларке Ангеле Меркел са српским председником Александром Вучићем сугеришу да Немачка неће тако лако препустити Америци да преузме вођење решења питања око Косова.

Да ли Берлин овим позивима покушава да претекне већ активирану америчку политику око решавања косовског питања?

Немачка не да Америци преговоре

Зоран Миливојевић, бивши дипломата, слаже се са тезом да овим потезом Немачка показује намеру да се активно укључи у решавање косовског чвора и да именује свог специјалног изасланик за ове преговоре.

„Сасвим је јасно да Немачка жели да се укључи у процес и да не жели да у име и за рачун европских, али пре свега немачких интереса, препусти Американцима да то раде“, наводи Миливојевић.

Миливојевић напомиње да постоји велика разлика између америчког и немачког приступа за решење овог питања.

Различити приступ Берлина и Вашингтона

Амерички приступ је прагматичнији и ослања се на оно што може да се постигне, без обзира на крајњи резултат у овом тренутку, док је Немачки приступ на линији већ познатог тврдог става, а то је — признавање реалности у садашњим оквирима, што значи — Србија без Косова и Метохије и у постојећим границама“, објашњава наш саговорник.

По његовом мишљењу јасно је да Немачка жели да искористи своју позицију и да жури да претекне Американце, који постижу поене са најавом могућег отварања ваздушног и железничког саобраћаја између Београда и Приштине. Берлин хоће да наметне платформу за решавање косовског чвора.

„Немачка на тај начин даје до знања Америци да је то ипак европско питање и да њена надлежност има два циља: прво да заштити интересе ЕУ у функцији нове геополитике Европе која жели да овај простор привуче у своју орбиту. Други мотив Немачке је њен специфичан, да кажем, историјско-геостратешки интерес. Она овај простор види под својом сфером утицаја, и то не жели да испусти“, напомиње он.

Последња шанса за Меркел

Оно што је интересантно у целој причи, додаје наш саговорник, је контекст у коме се све ово одвија, а то је покушај сузбијања америчког утицаја, али и да се искористи чињеница да ће Немачка у другој половини године преузети председавање ЕУ.

„То даје могућност да се у дијалогу за време њиховог председавања нешто оствари. А не треба заборавити и да је ово последња година владавине Ангеле Меркел, где она мора да покаже врхунац свог утицаја“, закључује Миливојевић.

Српски председник Александар Вучић је, уочи пута за Берлин, најавио да тамо иде да разговара о методологији разговора о решавању косовског питања и подвукао да нико не може да смисли план који каже — „узми или остави“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала