Русија има подршку европских партнера за „Северни ток 2“

© Фото : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtПолагање цеви за гасовод "Северни ток 2"
Полагање цеви за гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија осећа снажну подршку европских партнера за пројекат „Северни ток 2“, изјавио је министар енергетике Русије Александар Новак у ауторском тексту за магазин „Енергетска политика“.
„Подсетимо — одлука о његовој изградњи у 2012. години доношена је заједно са европским потрошачима, а у пројекту учествује пет страних компанија - ’Анжи‘, OMВ, ’Шел‘, ’Унипер‘ и ’Винтершел‘. Зато се зна да ми носимо солидарну одговорност за његову брзу реализацију. Ми осећамо снажну подршку европских партнера“, рекао је Новак.
Изградња гасовода Северни ток 2  - Sputnik Србија
„Северни ток 2“ ће бити завршен — испловио руски брод који може да га заврши

Раније је заменик шефа дипломатије Русије Александар Панкин изјавио да ће изградња гасовода „Северни ток 2“ бити завршена, чак и да САД уведу нове санкције.

Изградња гасовода „Северни ток 2“

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити педесет пет милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Нови цевовод би требало да буде изграђен поред „Северног тока“.

Пројекат реализује компанија „Норд стрим 2 АГ“, чији је једини власник „Гаспром“. Пројекат суфинансирају и европски партнери „Гаспрома“ — „Шел“, ОМВ, „Анжи“, „Унипер“ и „Винтершал“.

Против реализације гасовода је неколико држава, а нарочито Украјина, која се плаши губитака прихода од руског горива, и Сједињене Америчке Државе, које имају амбициозне намере за извоз свог гаса у Европу. Осим тога, Летонија, Литванија и Пољска сматрају да је ово политички пројекат.

Амерички председник Доналд Трамп потписао је 20. децембра буџет за одбрану за 2020. годину, који, између осталог, предвиђа санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турски ток“. Сједињене Америчке Државе су захтевале да компаније које полажу цеви гасовода одмах зауставе изградњу. Швајцарска компаније „Олсиз“ практично одмах је објавила обуставу радова на полагању цеви „Северног тока 2“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала