Шта је био окидач у глави да психопата са Тајланда — побије све!

© AP Photo / Gemunu AmarasingheРођака једне од жртава војника који је починио масовно убиство у тржном центру "Корат", на североистоку Тајланда
Рођака једне од жртава војника који је починио масовно убиство у тржном центру Корат, на североистоку Тајланда - Sputnik Србија
Пратите нас
Нападач са Тајланда који је убио 29, а ранио 58 особа, нејвероватније је носио у себи предиспозицију за психозу. Убица је узео „правду“ у своје руке, јер након „велике неправде“ која га је задесила, људи, по њему — не треба да постоје. Али шта је био окидач да психопата одлучи да — побије све.

Зоран Миливојевић, неуропсихијатар, анализира психолошко стање убице и додаје и да су нападачеве објаве на Фејсбуку — „Да ли да станем“ или „Смрт је немогуће избећи“ — веома интересантне и говоре у прилог његовој теорији.

Шта је окидач за масовна убиства на Тајланду

„Веома често је окидач за овакве психотичне епизоде које могу довести до трагедије — доживљај и осећање неправде. То је нека велика неправда или особа бар мисли да јој се она догодила. Они који су криви за ту ’неправду‘ су ’зли људи‘, и због тога не треба да постоје. То је први корак — убити некога ко је зао. А када крене то убиство, тада се оваква особа нађе у помамном стању. У овом случају имамо војника наредника, некога ко је трениран да убија људе у рату и који започиње неки свој рат“, каже Миливојевић.
© AP Photo / Sakchai LalitГрађани који су успели да се извуку из тржног центра "Корат" на североистоку Тајланда, у којем је у пуцњави убијено више од двадесет особа
Шта је био окидач у глави да психопата са Тајланда — побије све!  - Sputnik Србија
Грађани који су успели да се извуку из тржног центра "Корат" на североистоку Тајланда, у којем је у пуцњави убијено више од двадесет особа

Сличност са убицом са Новог Зеланда

Саговорник Спутњика је додао да особе у оваквом стању сматрају да су они ти који одлучују о животу и смрти и себи дају велику важност у томе.

„Људи који желе нешто да учине, сматрају да ако други не сазнају за то — као да се то није ни десило. Он је на Фејсбуку објављивао шта ради, као и убица који је упао у џамију на Новом Зеланду и директно преносио убиства преко Фејсбука, а било је таквих случајева и раније. Људи шаљу поруку, желе да други знају да су они нешто урадили. То што они чине у свом болесном уму, тог тренутка доживљавају као нешто позитивно и уствари они се хвале и нуде себе у улози хероја“, сматра Миливојевић.

Миливојевић закључује да је у овом случају трагедија још већа због тога што Тајланд важи за веома мирољубиву земљу, земљу осмеха и добродошлице.

Љут на ташту

Разлог који је нападача са Тајланда натерао на овај чин јесте љутња на ташту свога командира — због склопљеног договора око земље у ком се осетио превареним, усмртио је прво њега и још двоје људи у касарни „Суатам Питак“. Потом је украо оружје и муницију из касарне, као и полуоклопно возило, и тако опремљен је пошао у свој крвави пир.

Тајландске снаге безбедности су након вишесатне потраге за нападачем по испражњеном тржном центру у граду Накхон Рачасими убиле нападача, и тако зауставиле још већу трагедију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала