Укупно 700 милиона: Трамп повећава буџет за супротстављње Русији

© AP Photo / Steve HelberПоглед на Белу кућу у Вашингтону
Поглед на Белу кућу у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка администрација предлаже да се издвоји 700 милиона долара за „супротстављање“ Русији и 24 милиона долара за борбу „против руске пропаганде и дезинформација“, наводи се у нацрту буџета, који је објављен на сајту Беле куће.

Супротстављање руском утицају, подршка америчким савезницима. Буџет предвиђа издвајање 700 милиона долара, који ће бити издвојени за помоћ Европи, Евроазији и Средњој Азији у циљу јачања заједничке безбедности и заштите територијалног интегритета америчких савезника“, истиче се у документу.

Како се наводи, буџет предвиђа и издвајање додатних 24 милиона долара за рад агенције, формиране за супротстављање руској пропаганди и дезинформацијама.

Поред тога, Бела кућа је предложила Конгресу издвајање 3,2 милијарде долара за развој хиперсоничног оружја, што је за 459 милиона долара више, него што је издвојено за 2020. финансијску годину.

Главне претње - Кина и Русија

У документу се прецизира да су главне претње Америци у новој финансијској години (почиње 1. октобра 2020. године) - Кина и Русија.

„Претње са којима се Америка суочава у 2020. години брзо се мењају и развијају. Истовремено, док се Американци и даље суочавају са опасностима које представљају исламски терористи и транснационални криминалци, Америка се такође суочава са проблемима у виду националних држава које јачају и представљају конкуренцију, укључујући Кину и Русију. Буџет указује на потребу за новом америчком стратегијом, која би одговарала реалијама нове ере“, прецизирано је у документу.

Бела кућа изнела је предлог о буџету за 2021. финансијску годину, који износи 4,8 билиона долара са смањењем дефицита до 966 милијарди, наводи се у нацрту буџета.

Предлози буџета одражавају став администрације, али мало је вероватно да буду озакоњени. Конгрес САД самостално усваја буџет. Раније се Конгрес није слагао са америчким председником Доналдом Трампом о размерама буџета.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала