Украјина премешта војне базе према граници са Русијом и Донбасом

© AFP 2023 / Anatolii StepanovУкрајински тенкови на пункту Горловка, Донбас
Украјински тенкови на пункту Горловка, Донбас - Sputnik Србија
Пратите нас
Кијев је завршио прву фазу војне реформе према НАТО стандардима, а планира се и поновно успостављање територијалног интегритета Украјине, саопштиле су Оружане снаге Украјине.

Према саопштењу Генералштаба Оружаних снага Украјине — започет је активан прелазак на стандарде НАТО-а, и у земљи је завршена прва фаза њихове реформе, према чијим резултатима су биле изграђене нове команде и именовани њихови команданти.

Нове базе на граници са Русијом

Истовремено је украјински министар одбране Андреј Загородњук изјавио да је у земљи у току усавршавање војне инфраструктуре, дефинисане према захтевима НАТО-а, као и да ће, у складу са стандардима Алијансе, две нове базе бити изграђене у Маријупољу и Северодоњецку.

Војни објекти ће се налазити практично на неколико десетина километара од границе са Русијом и непризнатих република Донбаса — Доњецке народне републике и Луганске народне републике.

Према мишљењу украјинских власти — базе ће представљати гранично утврђење НАТО-а на југоистоку земље. О томе је у децембру 2019. године на састанку лидера и шефова влада земаља чланова Североатлантске алијансе говорио украјински министар иностраних послова Вадим Пристајко. Начелник Генералног штаба — главнокомандујући Оружаних снага Украјине генерал-потпуковник Руслан Хомчак је том приликом изјавио да Украјина мора да војне реформе и убрзани прелазак на стандарде НАТО-а спроводи у ратним условима.

„Адаптација на стандарде НАТО-а се код нас спроводи на свим пољима. Негде са већим, негде са мањим успехом, али то није зато што нисмо хтели да радимо, већ зато што је у току шеста ратна година. Док рат траје, ми никако не можемо да смањујемо ратну способност и готовост наше војске. Државе НАТО-а то веома озбиљно процењују“, рекао је Хомчак.

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПрипадници војске Луганске Народне Републике на прелазу Станица Луганска
Украјина премешта војне базе према граници са Русијом и Донбасом - Sputnik Србија
Припадници војске Луганске Народне Републике на прелазу Станица Луганска

Војна помоћ САД и НАТО-а Украјини

Истовремено, војна помоћ САД и других држава НАТО-а Украјини се реализује у конкретној помоћи у ваздухопловном наоружању. Украјински председник Владимир Зеленски је на састанку са државним секретаром САД Мајклом Помпеом крајем јануара ове године истакао да ће његова земља проширити сарадњу са САД у области одбране и безбедности и разматрати могућност куповине новог наоружања.

„Ово потврђује и први историјски уговор о директној куповини противтенковских ракетних комплекса ’Џевелин‘“, изјавио је Зеленски.

Он је још додао да се на састанку разматрало појачање украјинске ратне морнарице помоћу брода типа „Исланд“, као и јачање противваздушне одбране Украјине, при чему су украјинске власти спремне да размотре опцију куповине неопходног наоружања.

Украјински амбасадор Владимир Јељченко је недавно изјавио да Вашингтон у 2020. години планира да Кијеву додели више од једне милијарде долара помоћи, од чега је за војну одбрану планирано 365 милиона долара. Главни приоритет који је био дефинисан у билатералним консултацијама између Министарства одбране Украјине и Пентагона је јачање украјинске флоте.

„Постоји такав појам ’москито флота‘, односно брзи бродови који недостају управо нашим војницима или морнарима на Црном и Азовском мору. Прошле године су Украјини испоручена два брза брода типа ’Исланд‘. Ове године је планирана испорука још три брода. На основу свега се може закључити да је значајан део ових средстава намењен улагању у опрему и размештању модерног наоружања и средстава за комуникацију“, истакао је амбасадор.

CC BY 2.0 / Министарство одбране Украјине / Мали оклопни артиљеријски бродови украјинске морнарице "Бердјанск" и "Акерман"
Украјина премешта војне базе према граници са Русијом и Донбасом - Sputnik Србија
Мали оклопни артиљеријски бродови украјинске морнарице "Бердјанск" и "Акерман"

„Украјинске оружане снаге су више пута саопштавале да је размештање ’москито флоте‘ планирано у Азовском мору, укључујући војну базу у Маријупољу, која се гради према стандардима НАТО-а. Овакво војно присуство у близини границе са Русијом, наравно, повезано је са претњама руској војној безбедности. А њено руководство ће одговорити на такве провокације“, рекао је војни експерт пуковник Шамиљ Гарајев.

Успостављање територијалног интегритета Украјине

Он је скренуо пажњу на то да је у Стратегији националне безбедности „Безбедност грађанина — безбедност земље“, коју је Украјина недавно усвојила, један од главних задатака поновно успостављање територијалног интегритета у границама међународно признатих граница Украјине.

„Тачније, овакво поновно успостављање украјинске територије у границама које укључују Луганску народну републику, Доњецку народну републику и Крим, очигледно подразумева и ратна дејства“, истакао је експерт.

Према подацима украјинског Генералштаба — главни резултат војне реформе је стварање специјалних команди према обрасцима НАТО-а. Најважнија од њих је — Заједничка команда уједињених снага Украјинских оружаних снага. Њој ће бити потчињене копнене, морнаричке и ваздушне снаге. Главнокомандујући ових снага је привремени командант генерал потпуковник Сергеј Најев, познат по антируским изјавама. Он је дуго времена командовао трупама украјинске војске у Донбасу и један је од аутора плана блицкрига за ослобођење југоистока земље и Крима од „руских освајача“.

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПрипадници батаљона "Викинзи" устаничке војске Доњецке Народне Републике
Украјина премешта војне базе према граници са Русијом и Донбасом - Sputnik Србија
Припадници батаљона "Викинзи" устаничке војске Доњецке Народне Републике

Сам Кијев то не би могао да уради. Управо због тога Америка и друге државе Алијансе разматрају украјинске власти као савезнике у борби против наводне руске агресије. Андреј Загородњук истиче да је његов главни циљ остварење војних критеријума чланства у НАТО-у и статус Украјине као члана Програма за унапређење могућности Североатлантске алијансе.

Међутим, на основу социолошких истраживања, већина становника Украјине је, као и раније, против придруживања НАТО-у. Према анкети украјинског Центра за социјална и маркетиншка истраживања „Социс” која је спроведена у јануару ове године — у случају референдума о уласку у НАТО — „за“ је гласало укупно 46,2 одсто испитаника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала