Потопљени континент заиста постоји, научници су сада утврдили и како је настао

Пратите нас
Изгубљени светови чувају се у многим митовима и легендама — Атлантида, Хипербореја или Лемурија. Ипак, постоји прави континент скривен испод Тихог океана, одмах поред Аустралије.

Геолози су открили да је џиновски континент испод Новог Зеланда настао као резултат „огромног суперспорог земљотреса“, тектонског процеса који је створио Ватрени појас Пацифика.

Зеландија је огромна копнена маса у јужном Тихом океану, готово потпуно потопљена. Острва Новог Зеланда и Нове Каледоније чине једина већа подручја која су изнад воде.

Зеландија је научницима позната већ дуже време, а сам назив је смишљен 1995. године. Прва експериментална експедиција за испитивање тог подручја организована је 1972. године, а уследила је вишедеценијска свађа око тога да ли Зеландију класификовати као континент или као фрагментирани комад копна.

У 2017. години, „Експедиција 371“ проучила је узорке језгара седимената дубоких чак пет километара да би утврдила да је Зеландија некада била део Гондване, суперконтинента који је обухватао оно што ће постати Африка, Јужна Америка, Аустралија, Антарктик и Арабија.

© Фото : IODPКарта некадашњег континента Зеландије
Потопљени континент заиста постоји, научници су сада утврдили и како је настао - Sputnik Србија
Карта некадашњег континента Зеландије

Међународни тим геолога закључио је да Зеландија по свим критеријумима треба да се класификује као утопљени континент, а не као микроконтинент, попут подводних висоравни у Индијском океану. Процењује се да Зеландија има површину од 4,9 милиона квадратних километара, што је, отприлике, десет пута веће од Шпаније.

Потопљени континент одвојио се од Гондване пре око 85 милиона година због померања тектонских плоча у спољном Земљином омотачу и потонуо до касног периода креде (пре неких 66 милиона година).

Недавно објављени налази „Експедиције 371“ говоре о томе да су континент тада исклесале исте силе које су створиле пацифички Ватрени појас, путању дуж Тихог океана, на којој се налази већина активних светских вулкана и епицентри земљотреса. Сматра се да је сеизмичка активност дуж тог појаса резултат океанских плоча које се крећу испод лакших континенталних плоча.

Анализа узорака фосила показала је да је северна Зеландија постала много плића због ватреног појаса и вероватно је имала копнене површине пре 50 до 35 милиона година, али се затим потопила у океан за додатни километар, како би стигла до данашње дубине. То је био догађај од глобалног значаја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала