Небензја: Трампов „договор века“ не може да задовољи све учеснике процеса

© Sputnik / Нэнси Сисель / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је спремна да прихвати план за решавање палестинско-израелског сукоба који ће бити прихватљив за обе стране, док Трампов „договор века“ не може да задовољи све учеснике процеса, саопштио је потпредседник Русије у Савету безбедности УН Василиј Небензја.

„’Договор века‘ је ипак скренуо пажњу на потребу решавања палестинско-израелског сукоба. Али ми смо убеђени да су за то неопходна усаглашена деловања међународне заједнице, како би се постигло праведно и одрживо решење“, истакао је он и додао да је неопходно интензивирати напоре блискоисточног квартета с учешћем Русије, УН, ЕУ и САД.

Према његовим речима, нерешени палестинско-израелски проблеми и даље су један од кључних фактора нестабилности на Блиском истоку.

„Више пута смо говорили да ћемо прихватити онај план који буде одговарао обема странама“, нагласио је Небензја.

Према његовим речима, Русија и даље подржава праведно решавање палестинског сукоба на основу одговарајућих резолуција Савета безбедности и Генералне скупштине УН, мадридских принципа и арапске мировне иницијативе, „који предвиђају формирање независне, суверене, територијално целовите државе Палестине унутар граница из 1967. године са престоницом у источном Јерусалиму“.

„Актуелна администрација САД покушала је да предложи другачији пут за решавање застарелог палестинско-израелског сукоба, који не узима у обзир основне елементе признате међународно-правне основе блискоисточног мировног процеса, који је садржан у резолуцијама Савета безбедности, Генералне скупштине и арапске мировне иницијативе“, рекао је Небензја.

Он је истакао да је Москва поново спремна да уступи платформу за преговоре Палестине и Израела, јер се, упркос неслагањима, председник Палестине Махмуд Абас и представник Израела Дани Данон слажу да је неопходно наставити преговоре.

Услови „договора века“

Амерички председник Доналд Трамп представио је „договор века“ — план решавања палестинско-израелског конфликта, који је припремила актуелна администрација Сједињених Америчких Држава. У складу са тим планом, Трамп је саопштио да ће Јерусалим остати недељива престоница Израела, као и да ће Америка отворити амбасаду за Палестинце у источном Јерусалиму. Палестинци ће моћи да удвоструче своју територију, а Америка ће помоћи палестинском лидеру Махмуду Абасу у стварању државе ако он пристане на преговоре.

Да би реализовале „договор века“, САД планирају да формирају комитет с Израелом, чији је премијер Бењамин Нетанијаху, према Трамповим речима, већ прихватио тај план. Председник Палестине Махмуд Абас је, коментаришући план Вашингтона, изјавио да Јерусалим није на продају, да се „договор века“ неће наставити и да ће га палестински народ бацити на „сметлиште историје“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала