Нови вирус убија и цену нафте

CC0 / Pixabay / Нафтна бушотина у мору
Нафтна бушотина у мору - Sputnik Србија
Пратите нас
Епидемија коронавируса, која се десила у Кини, а врло брзо обухватила и цео свет — макар само у страху од вируса утицала је на кинеску и глобалну економију. Пре свега се одразила на тржиште енергетике — нафте и гаса у првом реду. Од почетка године, последњих пет недеља, цена нафте на светском тржишту пада.

Економиста Горан Радосављевић коментарише за Спутњик стање цена енергената у свету под утицајем коронавируса.

Он сматра да је један од највећих узрочника пада цена енергената очекивани пад тражње кинеске економије, који је процењен на 25 одсто од почетка године, што је условило да цена нафте са 65 падне на испод 55 долара по барелу.

„Оно што се у наредном периоду очекује је да се види како ће се тај талас пренети на остатак света, какав ће утицај имати пре свега на тржиште САД и Европе. Садашња предвиђања очекују мањи раст америчке економије у кратком року за неких 0,5 процентних поена. Али су за сада ипак очекивања да ће се то у средњем року вратити у нормалу. Од тога ће зависити даље кретање на тржишту енергената“, каже економиста за Спутњик.

Вирус расте, цена нафте пада

Радосављевић је као један од узрочника пада цена нафте у свету навео и реакцију берзи на појаву коронавируса и стагнацију кинеске економије:

„Шангајски берзански индекси су тренутно на најнижем нивоу у последње четири године. Слично су реаговали и неки други индекси, Дау Џонс, СЛП и други. Тако да у овом тренутку очекујемо да берза и даље стагнира и да се то одрази и на пословање компанија“.

Као трећи ефекат смањења цена нафте Радосављевић је навео објаве великих светских нафтних компанија, у првом реду америчких, које су објавиле јако лоше резултате за претходну годину, оцењујући је најлошијом у последњих пет година.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала