Олуја покосила запад и север Европе: Жртве, несташице струје, ветар од 200 километара на час /видео/

© AP Photo / Laurent GillieronТаласи на Женевском језеру током олује Кира
Таласи на Женевском језеру током олује Кира - Sputnik Србија
Пратите нас
Најмање осам особа је погинуло у налету олује праћене обилним падавинама и ветром орканске јачине која је погодила северне делове Европе, а на удару се нашла и Корзика, где је ветар достизао брзину и од 200 километара на час.

На Корзици је избио и шумски пожар против којег се бори више од 300 ватрогасаца, две луке су затворене, а летови су обустављени. Око 2.000 домаћинстава остало је без струје.

Олуја Кјара је погодила и друге делове Европе. Оборена стабла блокирала су путеве и железничке пруге на југу Немачке и Аустрије.

​Стигла је и до аустријског града Салцбурга, недалеко од границе са Немачком, где око 400 ватрогасаца сатима покушава да уклони дрвеће које је пало на путеве и аутомобиле, преноси АП. Такође, на једној згради откинула је метални кров, а том приликом нико није повређен, наводи ОРФ.

Рекордна производња струје у ветротурбинама

Немачка железничка компанија „Дојче бан“, која је у понедељак обуставила све дуголинијске вожње, саопштила је да је већина линија поново успостављена широм земље, осим на југу где су и даље јаки ветрови. У тој земљи су поново отворене школе.

У северној Баварији, где су удари ветра достизали 160 километара на сат, олуја је произвела рекордну количину електричне енергије у ветротурбинама. Немачка метеоролошка служба саопштила је да ће у већини земље ветар ослабити, али да се помера ка југоистоку.

​На североистоку Немачке очекује се нова олуја која ће најпре ударити Балтичку обалу, а очекују се и обилне падавине, као и у Француској и Белгији. У Енглеској и Шкотској и даље је на снази упозорење од поплава, а обилне падавине довеле су до изливања бројних река.

Смртни случајеви забележени су у Пољској, Шведској, Великој Британији, Словенији, Немачкој и Чешкој.

У Пољској је данас саопштено да је трећа особа погинула у налету олује и да је у питању рођак две особе које су јуче погинуле када се урушио кров једног објекта за изнајмљивање ски-опреме.

Погинуле су мајка и ћерка након што је олуја срушила кров објекта за изнајмљивање скија у зимовалишту Буковина Татрзанска близу границе са Словачком и одувала га на људе који су стајали у близини жичаре. Троје људи је повређено.

​У Шведској се удавио један мушкарац након што се преврнуо чамац у којем је био с још једним мушкарцем, који се још води као нестао.

Страдала су и два мушкарца у Словенији и на југу Енглеске, након што је на њихове аутомобиле пало дрво.

У Немачкој је возач преминуо након што је камионом налетео на паркирану приколицу радника који су чистили остатке олује са ауто-пута у покрајини Хесен.

Висок ниво мора

Полиција у Чешкој је саопштила да је олуја вероватно крива за саобраћајну несрећа у којој је погинуо мушкарац који је возио, а жена путница је повређена. Истражитељи мисле да је на аутомобил пало дрво.

Више од 40.000 домаћинстава у Чешкој и даље је без струје, што је мање од 300.000, колико је било у понедељак по подне. И даље је у блокади око 20 железничких линија због оборених стабала. Међународни аеродром у Прагу је саопштио да је данас само један лет из Амстердама отказан.

​Након што је у недељу погодила Британију и Ирску, олуја је наставила да се помера на исток, остављајући велику штету за собом.

У Великој Британији због невремена 20.000 домаћинстава и даље нема струју, а иако се олуја смирила у том делу Европе, метеоролози најављују снежне падавине и мећаве.

Становници северозапада Енглеске евакуисани су због изливања реке Ирвел, а у шкотском граду Хавик, који се граничи са Енглеском, бистро и кућа са апартманима урушили су се у реку Тевиот и срећом нико није повређен.

Трајекти преко Енглеског канала поново раде након што су у недељу затворени, иако су службе на Твитеру написале да су могући прекиди.

​Авио-компаније које лете до и са америчких аеродрома под утицајем олује отказале су више од 100 летова, пренео је Танјуг.

Метеоролошке службе су упозориле на висок ниво мора на обалама Данске, Норвешке, Шведске и Финске.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала