Парламент Северне Македоније усвојио закон за улазак у НАТО

© AP Photo / Boris GrdanoskiСобрање
Собрање - Sputnik Србија
Пратите нас
Парламент Северне Македоније једногласно је усвојио Закон о ратификацији Северноатлантског споразума.

Собрање Северне Македоније усвојило је са 114 гласова за Закон који има одложено дејство и ступиће на снагу када Шпанија ратификује протокол за чланство Северне Македоније у НАТО.

Претходно је председавајући парламента Талат Џафери подсетио да „пут до НАТО-а, који траје скоро три деценије, није био нимало лак“ и честитао улазак у Северноатлантску алијансу.

Пут Северне Македоније у НАТО започео је 1993. године, када је тадашњи сазив Собрања донео одлуку за улазак у чланство Алијансе. Потом је Собрање донело четири декларације подршке уласку земље у НАТО, чиме су различити сазиви парламента показали решеност за позиционирање државе у Алијанси“, рекао је Џафери.

Додао је да Северна Македонија, иако није успела да 2008. године на Самиту НАТО-а у Букурешту добије условну сагласност за чланство, „није одустала од тог стратешког циља“, већ су „државне институције наставиле уз много труда и ентузијазма да раде на реформској агенди коју је НАТО поставио“.

На свечаној седници посланицима су се обратили и председник Северне Македоније Стево Пендаровски и премијер Оливер Спасовски.

Након свечане седнице Собрања, на којој је изгласан Закон о ратификацији Северноатлантског споразума, НАТО застава је истакнута заједно са македонском испред зграде македонског парламента.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала