Пљеваљски одбор за одбрану светиња: Неистине министра Богдановића и у вези Свете Тројице

© Фото : Митрополија црногорско-приморскаМанастир Свете Тројице
Манастир Свете Тројице - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Пљеваљски Одбор за одбрану светиња позвао је министра културе Александра Богдановића да поднесе оставку због, како су рекли — неистина које је изнео о наводном девастирању манастира Света Тројица у Пљевљима.

Они су реаговали на тврдње Богдановића да је „неприхватљиво са конзерваторског, али и са културолошког аспекта, девастирати сакралне објекте пробијањем отвора на фрескама свеца како би се обезбедили физички отвори за инсталације као што је то рађено у манастиру у Пљевљима“.

„Устврдио је у својој острашћеној политичкој тиради Богдановић да су људи из манастира Света Тројица у Пљевљима рушили фреске како би постављали инсталације и делове црквеног мобилијара“, саопштено из пљеваљског Одбора за одбрану светиња.

У саопштењу се додаје да је Богдановић као доказ за своју тврдњу понудио фотографију фреске на којој је направљен отвор, очигледно за одвод дима, којим је фреска драстично оштећена.

„Богдановић је, убедљивости ради, понудио још оваквих ’доказа‘ у виду фотографија из Свете Тројице, па је на једној од њих и фреска на којој се виде електричне инсталације. Тешку неистину изговорио је и у овом случају, јер се детаљ са показане фотографије уопште не налази у нашој светињи, већ је, очигледно, реч о неком фрескопису новијег датума, што лако може констатовати и потпуни лаик“, пише у реаговању пљеваљског Одбора за одбрану светиња.

Одбор сматра да особа која не говори истину не треба да буде министар.

„Ако су и намере актуелног црногорског министра културе попут вербално исказаних ’истина‘ о девастацији манастира Свете Тројице Пљеваљске од стране Српске православне цркве, јасно је каква судбина чека наше светиње ако буду под неограниченом заштитом оваквих представника државе. Након неконтролисаног политичког испада, током ког је предочио и наводне доказе за своје тврдње у виду фотографија инкриминисаних места у манастиру Света Тројица, јасно је да Богдановић треба што хитније да поднесе оставку или да буде смењен“, наводи се у реаговању.

Одбор је саопштио да ће, „уколико их буду и даље вукли за језик“, наредних дана истински документовано посведочити како је, све под „стручном“ инспекцијском присмотром надлежних државних органа Црне Горе, недавно реконструисана кровна конструкција цркве Свете Тројице у манастирском комплексу у Пљевљима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала