Потенцијални астероид-убица приближиће се Земљи за четири  дана

CC0 / Pixabay / Метеори - илустрација
Метеори  - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Објекат у близини Земље, који би требало да се приближи нашој планети 15. фебруара, дуг је око један километар. Сматра се да свемирска стена ове величине може да убије милионе у подручју удара и изазове катастрофу на глобалном нивоу.

Национална управа за ваздухопловство и свемир прати Астероид 2002 ПЗ39, који јури према Земљи брзином већом од 57.240 км/ч и сматра да је потенцијално катастрофалан, преноси „Дејли експрес“ позивајући се на Агенцију НАСА. Свемирска стена, за коју се процењује да је широка између 440 и 990 метара, требало би да 15. јануара око 11.05 сати по средњеевропском времену има блиски сусрет са нашом планетом.

Удар астероида ове величине имао би катастрофалне последице не само за подручје које погађа, већ и за целу планету.

„Ако би каменити метеороит већи од 25 метара, али мањи од једног километра, погодио Земљу, вероватно би проузроковао локалну штету на подручју удара. Све веће од једног до два километра могло би да има глобалне ефекте“, навела је НАСА, а преноси агенција.

Очекује се да ће џиновска стена, која спада у категорију објеката близу Земље, а коју научници надгледају као потенцијално опасну, проћи поред наше планете на удаљености од око 5,77 милиона километара. Иако се чини да је ово безбедна раздаљина, последице удара такве свемирске стене који могу бити погубне, наводи НАСА.

„С обзиром на то да њихови орбитални путеви често пресецају Земљу, у прошлости су се догодили судари са објектима близу Земље и требало би да смо отворени за могућности будућих судара. Треба уложити напоре за откривање и проучавање ових објеката, за карактеризацију њихових величина, састава и структура и праћење будућих путања“, изјавили су у Агенцији НАСА.

Након што ће, надамо се, заобићи земљу, Астероид 2002 ПЗ39 ће наставити пут Сунчевог система и кренути према Венери, којој ће се приближити отприлике 14. јуна 2034. Међутим, још увек је рано да одахнемо, јер ће 25. августа исте године свемирска стена поново проћи поред Земље.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала