Турска војска убила још 51 сиријског војника у Идлибу

© AP Photo / Ghaith AlsayedПротурске снаге у сиријској провинцији Идлиб
Протурске снаге у сиријској провинцији Идлиб - Sputnik Србија
Пратите нас
Оружане снаге Турске ликвидирале су још 51 сиријског војника у Идлибу, саопштило је турско Министарство одбране.
„Према последњим подацима, у зони Идлиб је ликвидиран још 51 сиријски војник, уништена су два тенка, једно складиште са оружјем и један противваздушни систем. Један тенк је заробљен“, наводи се у саопштењу.

​У понедељак је Министарство одбране Турске саопштило да је пет турских војника погинуло, а пет рањено у гранатирању сиријске војске на осматрачницу у Идлибу. Као одговор на то, турске оружане снаге пуцале су на 115 циљева сиријске војске и ликвидирале 101 сиријског војника.

Дана 3. фебруара у гранатирању сиријске војске у Идлибу погинуло је осам турских војника и цивила. Како је изјавио председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, 76 сиријских војника били су жртве турског одговора на ове нападе.

Ердоган је такође рекао да је позвао руског колегу Владимира Путина да изврши притисак на сиријског председника Башара Асада да сиријска армија прекине офанзиву у провинцији Идлиб и да се повуче са турских осматрачница до краја фебруара, запретивши у супротном војним одговором.

Ситуација на северозападу Сирије

Русија, Иран и Турска договорили су се у мају 2017. године у Астани (сада Нур Султан) о формирању четири зоне деескалације у Сирији.

Три зоне су 2018. године прешле под контролу Дамаска. Четврту зону, која се налази у провинцији Идлиб, као и делове суседних провинција Латакије, Хаме и Алепа за сада нису заузеле владине снаге, а највећи део је под влашћу терориста из „Нусра фронта“.

У септембру 2018. године Русија и Турска су у Сочију потписале споразум о формирању демилитаризоване зоне у Идлибу, где се налази више од десет разних формација. Највећа од њих је савез протурских група „Национални фронт за ослобођење“ и „Нусра фронт“ — укупно око 30.000 побуњеника.

Сиријска војска је 26. јануара 2018. године почела да продире према западу Алепа због свакодневних терористичких напада на цивиле у стамбеним деловима града, услед чега је погинуло десетине недужних цивила.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала