Београду се враћа Победник! Калемегдан поново у свом пуном сјају

Пратите нас
Статуа „Победника” данас ће бити враћена на Калемегдан, а сви заинтересовани грађани моћи ће у четвртак да погледају скулптуру на платоу Горњег града у непосредној близини постамента.

„Победник” ће 13. фебруара од 10 до 16 часова бити изложен на платоу Горњег града Калемегдана, у непосредној близини постамента на који ће бити враћен дан касније, па ће сви заинтересовани грађани моћи да погледају изложену скулптуру, преноси Танјуг.

Почетком октобра прошле године скулптура је демонтирана с постоља и превезена у Смедерево, на рестаурацију у атеље вајара Зорана Кузмановића.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICПобедника ће сви заинтересовани моћи да виде 13. фебруара на платоу Горњег града Калемегдана
Београду се враћа Победник! Калемегдан поново у свом пуном сјају - Sputnik Србија
Победника ће сви заинтересовани моћи да виде 13. фебруара на платоу Горњег града Калемегдана

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је тада најавио да ће реконструкција коштати око 200.000 евра.

Из Завода за заштиту споменика у марту прошле године саопштено је да је реконструкција споменика неопходна због тога што је последња рађена пре 29 година. Тада су очишћени бронзана скулптура и камени постамент, али нису поправљена многобројна оштећења на самој скулптури.

Споменик је подигнут 1928. године на Горњем граду београдске тврђаве поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта.

Састоји се од бронзане фигуре мушкарца са соколом у левој руци и спуштеним мачем у десној, а дело је вајара Ивана Мештровића, као и постамента у облику дорског стуба с канелурама на високој кубичној бази, који је ауторско дело архитекте Петра Бајаловића.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала