Бугарска изложба у Лувру отказана због негативне реакције цркве и јавности

CC0 / / Музеј Лувр у Паризу
Музеј Лувр у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарска изложба, која је требало да буде отворена на лето 2020. године у Лувру, отказана је након што је Синод Бугарске православне цркве одбио да обезбеди експонате из црквених музеја, а такође и због негативне реакције бугарске Академије наука и јавности.

Изложба „Уметност и култура Бугарске (XVI-XVIII век)“ требало је да буде приказана у одељењу „Исламска уметност“, што је изазвало негативну реакцију бугарских стручњака из области историје и уметности.

Директор Института за истраживање уметности бугарске Академије наука Емануел Мутафов раније је изразио забринутост да ће Бугарска на изложби бити представљена као „европска Турска“ и истакао да артефактима који су повезани са хришћанском уметношћу на бугарској територији није место у подруму одељења Исламске уметности у Лувру.

„БАН“ је упозорио да ће црква то доживети као светогрђе

Бугарски министар културе Боил Банов је одржао састанак са француском амбасадорком Флоранс Робин и објаснио шта се догодило.

У саопштењу за новинаре се истиче да дипломата саосећа са реакцијама друштва и да је скренула пажњу на чињеницу да Лувр пружа Бугарској могућност да покаже милионима људи своју уметност из различитих периода.

Синод је раније такође саопштио да не дозвољава експонате у иностранству, а да се изузетак прави само ако се ради о ходочашћу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала