Девизне резерве Србије веће за 316 милиона евра

© Wikipedia / PedjaNbgНародна банка Србије
Народна банка Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Бруто девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају јануара 13,694 милијарди евра, што је 316 милиона евра више у односу на децембар 2019. године.

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 186 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује одговарајући ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама, саопштено је из НБС-а.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају јануара износиле су 11,64 милијарди евра, што је за 199 милиона евра више у односу на крај прошле године.

Јануарски износи бруто и нето девизних резерви НБС-а представљају нови рекордни ниво од 2000. године, откад се на овај начин прате подаци, пренео је Танјуг.

Повећање бруто девизних резерви у јануару резултат је нето прилива и по основу девизних трансакција (укупно 153,9 милиона евра) и по основу позитивног тржишног ефекта (162,1 милион евра).

Нето приливи у јануару остварени су по основу девизне обавезне резерве услед уобичајених активности банака (90,1 милион евра), активности НБС-а на домаћем девизном тржишту с краја прошле године и у јануару текуће године (укупно 45 милиона евра), ефикасног управљања девизним резервама, донација и другим основима (укупно нето 18,8 милиона евра).

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у јануару износио је 618,3 милиона евра и био је за 121,3 милиона евра мањи него у претходном месецу. У јануару је вредност динара према евру готово непромењена, а НБС је на међубанкарском девизном тржишту купила 15 милиона евра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала