Кијев: Испунићемо све договоре из Париза, избори у Донбасу до краја октобра

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПарламентарни избори у Украјини
Парламентарни избори у Украјини - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови шеф кабинета украјинског председника Андреј Јермак изјавио је да је Кијев спреман да испуни све договоре постигнуте на париском самиту „Нормандијске четворке“ (Украјина, Русија, Француска, Немачка) у децембру 2019. године, ради одржавања избора у целој земљи, па и у Донбасу.

Украјински званичник је истакао да Кијев има јасан план шта је потребно урадити да би се крајем октобра у складу са украјинским законодавством одржали избори на нивоу целе земље, па и на територији Донбаса.

„Према украјинском законодавству, изборе је немогуће одржати ако се на територији налазе стране војне групе, било који припадници незаконитих оружаних снага и ако су границе Украјине ван контроле украјинских власти. Тако налаже закон, а ми планирамо да се избори спроведу у складу са украјинским законом“, изјавио је у среду Јермак.

Он је још додао да не би говорио о компромисима, али да су они могући за време преговора.

Раније је Андреј Јермак, обављајући дужност саветника украјинског председника Владимира Зеленског, изјављивао да избори на територији Донбаса, која је ван контроле Кијева, треба да се одрже истовремено са локалним изборима у целој држави 31. октобра 2020. године.

Подсетимо, први у три године самит „Нормандијске четворке“, на којем су учествовали немачка канцеларка Ангела Меркел и председници Француске, Русије и Украјине, Емануел Макрон, Владимир Путин и Владимир Зеленски, одржан је 9. децембра у Паризу, где су стране постигле међусобне договоре и одлучиле да следећи састанак одрже у Берлину, ради наставка регулисања ситуације у Донбасу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала