Највећи пад индустријске производње у еврозони од 2016, стручњаци тврде да може бити и горе

CC0 / Pixabay / Фабрика - илустрација
Фабрика - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Велики пад месечне производње, највећи још од 2016. године, забележила је индустрија у еврозони у децембру 2019. године, а стручњаци процењују да ће се узроци пада пренети и на ову годину.

Индустријска производња у 19 земаља у којима се као валута користи евро, у децембру је пала за 2,1 одсто у односу на новембар, што је највећи пад још од 2016. године, преноси „Блумберг“. Како се наводи у званичној статистици Евростата за целу ЕУ, највећи пад је забележен у Ирској (-6,2 одсто), Мађарској (-3,8 одсто) и Пољској (-3 одсто). Када се посматра годишње, пад индустријске производње још је већи. Од децембра 2018. до децембра 2019. године индустријска производња у земљама еврозоне пала је за 4,1 одсто. На годишњем нивоу највећи пад у ЕУ је забележен у Естонији (-9,9 одсто), Румунији (-8,9 одсто) и Немачкој (-7,2 одсто).

Према проценама стручњака, највећи ризици који су изазвали индустријски пад, као што су трговински споразум САД и Кине или излазак Велике Британије из ЕУ, сада су отклоњени, али се у међувремену у Кини јавио коронавирус, који умногоме негативно утиче на ланац добављања сировина, док су неке компаније затвориле своје погоне.

Главни економиста Европске централне банке Филип Лејн каже да би европска економија могла да искуси „веома озбиљан краткорочан ударац“, док је председница ЕЦБ казала да су могући шири удари под стриктним надзором.

ЕЦБ је у претходној процени навела да би укупан раст у еврозони у 2020. години могао да буде тек 1,1 одсто, али је та процена дата пре децембарског пада индустријске производње и избијања коронавируса. Нова процена следи у марту, а спекулише се да ће уследити мере за олакшавање пословања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала