Нови детаљи о хемијском нападу у Думи: Објављен транскрипт сведочења инспектора ОЗХО

© AP Photo / Peter DejongОЗХО
ОЗХО - Sputnik Србија
Пратите нас
На интернету је објављен цео транскрипт сведочења бившег високог званичника Организације за забрану хемијског оружја Јана Хендерсона, који тврди да му није било дозвољено да скупља доказе током истраге о хемијском нападу у Думи 2018. године, нити да испитује сведоке, преноси телевизија „Звезда“.

„Дана 28 . фебруара 2018. године унео сам технички извештај о анализи боца са хлором у Регистар докумената ОЗХО и послао сам електронска писма руководству. Директор одељења ОЗХО наредио ми је да удаљим документа из Регистра, као и да уништим све друге трагове, уколико постоје. Предложио ми је да се састанемо, како бисмо проценили ситуацију и одлучили шта да радимо са документима“, испричао је инспектор Јан Хендерсон, који је био запослен у Организацији за забрану хемијског оружја од 1997. до 2019. године.

Услед тога, стручњаку је било забрањено да обелодани техничке детаље и закључке експерата.

Русија је на заседању Савета безбедности УН представила доказе о фалсификовању употребе хемијског оружја у сиријској Думи 2018. године.

Инцидент у сиријској Думи

У априлу 2018. Запад је оптужио Дамаск за хемијски напад на сиријски град Дума у Источној Гути и запретио војним нападима. Као доказ за хемијски напад организација Бели шлемови користила је кадрове на којима се виде становници Думе, међу којима и деца, које наводно лекари покушавају да спасу од деловања отровних супстанци.

Недељу дана касније Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Француска извеле су напад на сиријске објекте, не чекајући закључке ОЗХО.

Дамаск и Москва су оштро осудили овај корак. Министарство спољних послова Русије саопштило је да је сврха ширења оваквих информација о употреби отровних супстанци од стране Асадове војске заштита терориста и оправдање за могуће спољне војне нападе.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је сврха фалсификовања информација о употреби отровних материја од стране сиријских трупа заштита терориста и оправдавање могућих спољних напада. Притом је руски Генералштаб упозорио на провокације које су терористи у Источној Гути планирали инсценирањем употребе хемијског оружја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала