Захарова оптужила Турску да не поштује споразуме о Сирији

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва верује да је разлог заоштравања ситуације у Идлибу то што Турска константно не поштује претходне споразуме, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Сматрамо да је разлог тренутне деградације то што Турска константно не испуњава своје обавезе према меморандуму из Сочија, који је потписан 17. септембра 2018. године и то што је Анкара пребацила одреде такозване умерене опозиције, који су под њиховом контролом, на североисток Сирије у зону операције ’Извор мира‘ и у Либију“, истакла је Захарова.

Према њеним речима, Русија остаје привржена споразумима који су раније склопљени и залаже се за наставак заједничког рада.

„Сматрамо да су главни задаци у тренутним условима смањење насиља на терену, осигуравање безбедности војника земаља-гаранта који се налазе како у зони деескалације, тако и ван ње, као и спречавање подстицања оружаних сукоба који настају због непромишљених војних дејстава“, констатовала је Захарова.

Такође је додала да се Москва нада да ће се одржати још једна рунда консултације са Турском о Идлибу.

„Очекујемо да ће у наредном периоду руски и турски представници наставити са радом у циљу проналажења свеобухватног решења за проблеме у Идлибу“, оценила је она.

Претходно је турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио да је од почетка ескалације ситуације у Идлибу страдало 14 турских војника.

Он је запретио да ће напасти сиријске снаге чак и ван идлибске зоне деескалације, уколико се напади владиних снага наставе.

Ердоган је додао и да ће Турска бити приморана да реагује у складу са ситуацијом на терену, те да ће до краја фебруара натерати сиријске снаге да напусте ту зону.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала