Руска војска објавила снимак турског војног конвоја у сиријском Идлибу /видео/

© AP Photo / Ghaith AlsayedКонвој турских војних возила у сиријској провинцији Идлиб
Конвој турских војних возила у сиријској провинцији Идлиб - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство одбране Русије објавило је снимак на коме је приказано кретање конвоја турске војне технике у сиријској провинцији Идлиб.

Колона је снимљена из беспилотне летелице. На снимку се види како се путем креће више од десет борбених возила.

Министарство одбране је навело да ситуацију у провинцији погоршавају оружје и муниција за терористе које се превози преко турско-сиријске границе, као и колоне турских оклопних возила и трупа.

Оптужбе Турске

Раније је турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужио Русију и Сирију за напад на цивиле у Идлибу, истакавши да Анкара намерава да напада сиријску војску, чак и ван зоне деескалације уколико буде наставила са офанзивним дејствима. Министарство спољних послова Русије демантовало је ове оптужбе, подсетивши да нападају искључиво терористе.

Министарство спољних послова Русије такође је демантовало Ердоганову изјаву о нападима на цивиле. Према речима директора одељења за нове изазове и претње Владимира Тарабрина, Москва и Дамаск нападају искључиво терористичке групе које се „са оружјем у рукама боре против легитимних власти“. Министарство је нагласило да се ситуација погоршала због тога што Анкара није испоштовала претходне споразуме.

Министарство одбране Русије је, са своје стране, истакло да речи турског лидера нису тачне. Министарство је навело да се операције руског Центра за помирење зараћених страна у зони деескалације Идлиб спроводе искључиво на основу споразума из Сочија.

Зоне деескалације у Сирији

Русија, Иран и Турска договорили су се у мају 2017. године у Астани (сада Нур Султан) о формирању четири зоне деескалације у Сирији.

Од тога 2018. године три су прешле под контролу Дамаска. Четврта зона, која се налази у провинцији Идлиб, као и делови суседних провинција Латакија, Хама и Алеп засад нису заузеле владине снаге, а највећи део је под влашћу терориста из „Нусра фронта“.

У септембру 2018. године Русија и Турска су у Сочију потписале споразум о формирању демилитаризоване зоне у Идлибу, где се налази више од десет разних формација. Највећа од њих је савез протурских група „Национални фронт за ослобођење“ и „Нусра фронт“ — укупно око 30 хиљада побуњеника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала