Захарова: Варшава се заиграла у својим лажима

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Пратите нас
Тврдње да је Совјетски Савез окупирао Украјину и Белорусију показатељ су да се званична Варшава, али не и пољски народ, заиграла, покушавајући да представи лаж као историјске чињенице, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Изјаве да је Совјетски Савез сам себе окупирао, а управо се тако и могу класификовати, показатељ су да се Варшава заиграла. Не говорим о Пољској, њу чине пољски народ, историчари и експерти, већ мислим на званичну Варшаву. Та отворена лаж сада је представљена као нека историјска чињеница. Лаж је да Црвена армија није ослободила Варшаву, а изјава да је СССР окупирао Украјину и Белорусију није просто лаж, већ је у питању апсурдна лаж“, изјавила је Захарова у интервјуу за руски „Први канал“.

Она је додала да Министарство спољних послова Русије поседује информације према којима су пољске власти направиле план „неутрализације материјала и историјских чињеница које представља Москва, како би се стало на пут ширењу истине о тим догађајима“.

„Мислим да ћемо се, нажалост, много чега нагледати. Међутим, имамо чиме да одговоримо“, додала је портпаролка.

Чланак пољског амбасадора у Немачкој Анджеја Пшилебског под називом „Рат није почео 1941. године“ објављен је у немачком листу „Маркиш ордецајтунг“ 8. фебруара, а изашао је као одговор на интервју с руским амбасадором у Берлину Сергејем Нечајевим који је раније објављен у том истом листу.

У том чланку Пшилебски тврди да је Москва имала највише користи од исхода Другог светског рата, као и да је Совјетски Савез окупирао Украјину, Белорусију и балтичке земље.

Амбасада Русије у Немачкој је ту изјаву оценила као пример ревидирања историје у у складу са намерама Варшаве да фалсификује историју.

У последње време Пољска покушава да одговорност за почетак Другог светског рата пребаци на Русију. Парламент те земље је почетком јануара усвојио резолуцију у којој је за покретање рата оптужио како Немачку, тако и СССР.

Варшава је чак рекла да су совјетске трупе намерно одлагале ослобођење Аушвица. Москва је те речи оценила као „неодговорне спекулације аматера“.

Пољска је при томе уверена да је Варшава победила у „историјском спору с Русијом“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала