Хоће ли Швајцарска раскинути важан споразум са Европском унијом

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIЗастава Швајцарске
Застава Швајцарске - Sputnik Србија
Пратите нас
Мало је вероватно да ће Швајцарци на референдуму одбацити споразум са ЕУ о слободном кретању грађана, јер такав потез има своје негативне стране. Пре свега, у Швајцарској је кретање људи преко границе јако заступљено, а таква одлука довела би до тога да би њихово прекогранично кретање било успорено, што би директно утицало на њихов живот и рад.

Овако професор др Слободан Зечевић са Института за европске студије коментарише могући исход предстојећег референдума у Швајцарској, на којем грађани треба да се изјасне о томе да ли су за то да се оконча споразум са Европском унијом о слободном кретању грађана.

Референдум у Швајцарској о важном споразуму са ЕУ

Референдум, заказан за 17. март, расписан је на предлог највеће странке у Парламенту, десно орјентисане Швајцарске народне странке познате по евроскептицизму и антиимигрантској политици. Уколико би се грађани позитивно изјаснили на референдуму који се назива и „швајцарским Брегзитом“, земља би могла да изгуби привилеговани приступ европском тржишту, који представља кључ швајцарске економије.

Слободан Зечевић напомиње да Швајцарску народну странку забрињава то што се приличан део миграната пребацује преко границе Француске, Италије или Немачке у Швајцарску.

„Међутим, уколико би предлог о окончању споразума са Европском унијом о слободном кретању грађана прошао на референдуму, то би у великој мери отежало кретање људи. Наиме, много људи у Швајцарској ради, али у њој не живи јер је скупа за живот. Примера ради, многи људи живе у Француској, а раде у Швајцарској, док они који у Швајцарској живе иду у набавке у Немачку или Француску због нижих цена робе“, објашњава Зечевић.

Неће да буду „привезак“ ЕУ

Како каже, у случају да референдум успе, Швајцарци би били у ситуацији да са ЕУ праве неки нови споразум.

„Швајцарци имају специфичан споразум са ЕУ, за разлику од, на пример, Норвежана и других држава које такође имају посебне споразуме о блиској сарадњи са Унијом. Њихова специфичност се огледа у томе што они имају посебне одредбе везане за финансијске услуге, што је било посебно актуелно око Брегзита, јер је тада било приче о томе да ли би Британци могли да имају исти статус као Швајцарци. Практично, они су на неки начин интегрисани у ЕУ без чланства, а сама слобода кретања грађана говори о томе да су они нека врста ’привеска‘ Европске уније”, објашњава Зечевић.

Коментаришући упозорења швајцарске министарке правде Карин Келер Шутер да би у случају одбацивања споразума са ЕУ Швајцарска била избачена из шенгенског система и Даблинског споразума о азилу, Зечевић каже да је Шенген за Швајцарце посебно важан, нарочито због оних који пружају прекограничне услуге и оних који живе у ЕУ, а у Швајцарску долазе да раде.

„Дакле, то може у одређеним терминима да направи велике колоне између Швајцарске и Француске или Немачке и Швајцарске. Они имају доста густ саобраћај, а замислите како би то изгледало да се уведе гранична контрола? Имали би невероватне гужве. Нисам сигуран да је то практично решење за Швајцарце“, закључује Слободан Зечевић за Спутњик.

Подсетимо, Влада Швајцарске позвала је грађане да на референдуму одбаце предлог Швајцарске народне странке, а министарка правде те земље упозорила је да би прекиди билатералних односа са ЕУ Швајцарску коштали много више него Велику Британију после Брегзита.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала