Изетбеговић неће да попусти Српској ни по цену нове кризе

© AP Photo / Darko VojinovicБакир Изетбеговић
Бакир Изетбеговић - Sputnik Србија
Пратите нас
Бакир Изетбеговић, председник СДА и заменик председавајућег Дома народа ПС БиХ, изјавио је да његова странка „ни по коју цену, ни по цену нове кризе неће попустити под притиском Републике Српске да се промени Закон о Уставном суду БиХ“.

Реагујући на најаву Републике Српске да ће њихови политички представници блокирати рад заједничких институција БиХ до измене Закона о Уставном суду БиХ, Изетбеговић каже да ће они у институцијама БиХ заправо бити уздржани приликом доношења одлука и на тај начин вршити притисак.

„Ми нећемо моћи да попустимо под тим притиском. Покушали су да у ентитету РС узурпирају земљиште, Уставни суд БиХ је по нашој апелацији то спречио и сада се тражи да ми ослабимо тај суд. Ми то нећемо урадити“, казао је Изетбеговић.

Изетбеговић тврди да „Република Српска покушава да узме оно што јој одговора“, као са „шведског стола“, а оно што не одговара покушава да игнорише или уклони, све с циљем да би се омогућила доминација ентитета над државом.

„Ми то нећемо допустити ни под коју цену. Ако треба, ући ће се поново у кризу, али у овој држави поштоваће се Устав БиХ и владавина закона. Целу прошлу годину смо изгубили у нападу на владавину закона и није прошло. Једино што је добро из читаве те кризе јесте што су на крају морали да се испоштују закони“, рекао је Изетбеговић, пренео је сарајевски портал „Кликс“.

Поводом сусрета Додика и Човића у Источном Сарајеву, Изетбеговић каже да не би рекао да ће лидер ХДЗ БиХ пратити „авантуре“ Милорада Додика.

„Видећемо да ли се варам. Ми ћемо бранити уставно-правни поредак БиХ и владавину закона. Било је криза и све кризе су решене, а они који производе кризе угрозиће и свој народ и оне који гласају за њих“, казао је Изетбеговић.

Изетбеговић се нада реакцији међународне заједнице и Тужилаштва БиХ.

„Имамо директне ударе на одлуке Уставног суда БиХ. Пре или касније мораће почети да раде свој посао“, рекао је Изетбеговић, који сматра да у овом моменту није могуће усвојити Закон о Уставном суду БиХ, јер се од СДА тражи да „растури суд који ради свој посао и спречава отимачину земље“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала