Москва за што скорији састанак „блискоисточне четворке“

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовном брифингу
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовном брифингу - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва предлаже да се у најскорије време одржи састанак специјалних представника „блискоисточне четворке“, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова. „Споразум века“ не може да буде основа за решавање блискоисточног питања, додала је она.

Како се наводи у саопштењу портпаролке Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, постизање праведног и коначног решења за блискоисточну кризу захтева усклађено деловање међународне заједнице.

„У конкретном случају истичемо да нема алтернативе за успостављање директних израелско-палестинских преговора под окриљем међународне заједнице. С тим у вези, сматрамо да улогу ефикасног посредника на себе треба да преузме међународни квартет који чине УН, ЕУ, Русија и САД, који је за Савет безбедности УН једини признати механизам за спровођење блискоисточног мировног процеса“, навела је Захарова.

Према њеним речима, „споразум века“ који је америчка администрација објавила 28. јануара не може да буде основа за решавање израелско-палестинског питања јер не узима у обзир основне елементе општеприхваћене међународно-правне базе блискоисточног мировног процеса, навела је она.

Председник САД Доналд Трамп је, представљајући „договор века“ по питању блискоисточног конфликта, изјавио да би то омогућило Палестини да створи сопствену државност.
„Уколико се Палестинци сложе са тим планом, они би могли да удвоструче своју територију“, истакао је он у јануару.
Истовремено, Трамп је нагласио да према том плану Јерусалим остаје недељива престоница Израела, што је, како је оценио — „веома важно“.

Оценио је и да Израел чини „велики искорак ка миру“ прихватајући „договор века“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала