„Опростите се са животом": Руском амбасадору у Турској прете због Сирије

© Фото : Embassy of the Russian Federation in the Republic of TurkeyАмбасадор Русије у Турској Алексеј Јерхов
Амбасадор Русије у Турској Алексеј Јерхов - Sputnik Србија
Пратите нас
Ескалација ситуације у сиријском Идлибу изазвала је антируску хистерију на турским друштвеним мрежама,  изјавио је амбасадор Русије у Турској Алексеј Јерхов. Како каже, претње су упућене чак и њему.

„Ситуација у Сирији је ескалирала. Слажем се да су то веома мучни догађаји и немирни дани. Прво су погинули руски официри, затим турски војници. Али, погледајте лудило на друштвеним мрежама. Цитираћу неке од објава, иако не желим:'Опростите се са животом', 'Нико вас неће жалити', 'Дошло је време да изгорите' и томе слично“, испричао је Јерхов у интервјуу за Спутњик.

Он је подсетио да се све то већ догодило пре пет година - и у медијима, и на друштвеним мрежама, само што се уместо Идлиба радило о Алепу.

„И чиме се то завршило? 'Авионском кризом' и злочиначким убиством амбасадора Андреја Карлова. Узгред, и мени већ директно прете. Зар историја никога ничему не научи“, пита се руски амбсадор.
© Sputnik / Александр Щербак / Уђи у базу фотографијаЦвеће поред портрета убијеног амбасадора Русије у Анкари Андреја Карлова у згради Министарства спољних послова Русије
„Опростите се са животом: Руском амбасадору у Турској прете због Сирије - Sputnik Србија
Цвеће поред портрета убијеног амбасадора Русије у Анкари Андреја Карлова у згради Министарства спољних послова Русије

Он је указао на „крволочност појединих корисника блогова и објава, злобност и мржњу, које им с времена на време одузимају способност да логички размишљају“.

„Али нешто друго је, по мом мишљењу, још опасније – то је апсолутни недостатак жеље да се разуме партнер, његова логика деловања, да се чују његове речи и прихвати право другог на сопствено гледиште, које се разликује од твог. Такво расположење се може претворити у огромну катастрофу“, закључио је амбасадор.

Турски председник је у среду запретио да ће напасти сиријске снаге изван идлибске зоне деескалације уколико наставе да спроводе борбена дејства. Та изјава је дата након што је Министарство одбране Турске у понедељак саопштило о смрти пет турских војника и рањавању још пет војника, када је сиријска војска гранатирала осматрачницу у Идлибу. Турска је затим одговорила гранатирањем 115 циљева сиријске војске и усмртила 101 војника.

Убиство руског амбасадора у Турској

Амбасадор Андреј Карлов убијен је 19. децембра 2016. године током говора на отварању изложбе фотографија у Анкари „Русија од Калињинграда до Камчатке очима путника“. Како су саопштиле турске власти — у њега је пуцао бивши полицајац Мевлут Алтинташ, кога су ликвидирали локални полицајци.

Тужба је подигнута против 28 осумњичених особа, укључујући и опозиционог исламског проповедника Феталуха Гулена, који пориче оптужбу. У оптужници се наводи да је убиство Карлова провокација која за циљ има да наруши турско-руске односе. Суђење за убиство Карлова почело је у јануару 2019. године, а случај истражује Други суд у Анкари за тешка кривична дела.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала