Захтев са највишег нивоа америчке власти: Приштина мора да укине таксе

© AP Photo / Manuel Balce CenetaМајкл Помпео
Мајкл Помпео  - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички државни секретар Мајкл Помпео послао је писмо новоизабраном премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију у којем му је честитао на функцији, али уједно и јасно ставио до знања да би укидање такси на робу из Србије требало да буде приоритет нове косовске владе.

Укидање тарифа на робу из Србије и Босне и Херцеговине биће важно због враћања страна за преговарачки сто. Надамо се и очекујемо да ћете ово учинити приоритетом и искористити замах изграђен писмима намере за успостављање ваздушних и железничких веза између Приштине и Београда“, написао је Помпео Куртију, објавио је „Блиц“.

Притисак на Куртија се наставља, а после специјалног изасланика председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела и Помпео је поручио Косову да таксе нису прихватљиве.

„Блиц“ је пренео Помпеово писмо у целости:

„Честитам народу Косова на успешним и демократским изборима. Поздрављамо формирање нове владе на Косову и радујемо се заједничком раду на унапређивању заједничких циљева који се тичу економског раста, владавине закона и нормализације односа са Србијом.

Поздрављамо вашу посвећеност борби против корупције, јер ви желите да подржите аспирације грађана Косова, укључујући њихову жељу за већом транспарентношћу и економским растом. Сада је време за реализацију свеобухватне нормализације односа са Србијом, усредсређене на међусобно признавање, што је од суштинске важности за пуну међународну интеграцију Косова. Сједињене Државе ће вам дати подршку у овом процесу. Укидање тарифа на робу из Србије и Босне и Херцеговине биће важно због враћања страна за преговарачки сто. Надамо се и очекујемо да ћете ово учинити приоритетом и искористити замах изграђен писмима намере за успостављање ваздушних и железничких веза између Приштине и Београда. Радујемо се што ћемо блиско сарађивати са вашом новом владом како бисмо осигурали да мултиетничко и демократско Косово и даље напредује.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала