После 125 дана враћен на Калемегдан: Како сада изгледа „Победник“ /видео, фото/

© Tanjug / RADE PRELIC"Победник" враћен на Калемгдан
Победник враћен на Калемгдан - Sputnik Србија
Пратите нас
Реконструисана скулптура „Победника“, симбола Београда, враћена је на постамент на Калемегдану после 125 дана, колико је била у атељеу вајара Зорана Кузмановића у Смедереву.

Готово сат времена трајала је операција пребацивања скулптуре на постамент специјалном дизалицом.

„Победник“ се на Калемегдану налазио од 1928. године, али је временом претрпео знатна оштећења на каменом постаменту и стубу, а оштећења је претрпела и сама бронзана скулптура, која је имала многобројне рупе од метака и гелера, али и пукотине које су настале продором воде у скулптуру.

Повремено су чишћени графити и мењане фуге на постаменту, али рестаурација саме скулптуре није рађена никада, до 10. октобра прошле године, када је демонтирана са постоља и превезена у Смедерево у атеље Кузмановића.

Тамо су обављени радови на статичкој санацији темеља споменика и конзерваторско-рестаураторски радови на стубу и постаменту.

© Tanjug / RADE PRELIC"Победник" враћен на Калемегдан
После 125 дана враћен на Калемегдан: Како сада изгледа „Победник“ /видео, фото/ - Sputnik Србија
"Победник" враћен на Калемегдан

Споменик „Победник“ подигнут је 1928. године на Горњем граду Београдске тврђаве, поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта.

Чине га бронзана мушка фигура са соколом у левој руци и спуштеним мачем у десној, рад вајара Ивана Мештровића, као и постамент, који је конципиран у виду дорског стуба са канелурама на високој кубичној бази, који је ауторско дело архитекте Петра Бајаловића.

Првобитно је било замишљено да „Победник“ буде постављен на Теразијама, али су грађани због тога негодовали, сматрајући да ће скулптура нагог човека негативно утицати на морал српских девојака, па је споменик постављен на Калемегдану.

За културно добро проглашен је 1992. године.

Из Смедерева је „Победник“ јуче довезен на шлеперу, увијен у плаву фолију, у пратњи два полицијска аутомобила.

© Tanjug / RADE PRELIC"Победник" изблиза
После 125 дана враћен на Калемегдан: Како сада изгледа „Победник“ /видео, фото/ - Sputnik Србија
"Победник" изблиза
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала