Вучић: Нема разговора о статусу све док су ту таксе

© Фото : INSTAGRAM/ BUDUCNOST SRBIJEАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Александар Вучић изјавио је данас у Минхену да Београд са Приштином неће разговарати о статусу све док не буду укинуте таксе на робу из централне Србије, преноси Танјуг.
„Ми можемо да разговарамо о стварима која су питање економског напретка, немамо проблем са тим, али нећемо разговарати о статусу док се таксе не укину. То стоји и чекамо да таксе буду укинуте“, рекао је Вучић за „Ал Џазиру“ у Минхену, где учествује на Минхенској безбедносној конференцији.

Упитан да ли ће се састати са представницима приштинске администрације, Вучић је подсетио да је Хашим Тачи јутрос присуствовао потписивању документа о железници и да је видео неке представнике њихове делегације, али да не зна да ли ће Аљбин Курти по подне доћи у Минхен.

Председник Србије сматра да не би требало очекивати превише од данашњих састанака.

„Ако можемо мало да спустимо тензије, то је увек добро, а мислим да су ово конкретни кораци. Ми ћемо брзо радити на томе“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је данас потписано писмо о намерама о железници и да је било речи о томе да је важно да се после авио-саобраћаја на којем се убрзано ради, отвори и железничка линија која ће повезати Београд и Приштину, као и ауто-пут о којем је још пре шест година било речи са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Вучић је најавио и да ће први радови на укупној деоници кроз централну Србију кренути већ на јесен.

Упитан колико су важни договори и потписана документа, Вучић је рекао да је увек боље када се разговара, него када дијалога нема.

„Добро је све што није дестабилизација. Код нас су све усијане главе и лако је напасти некога и добијати политичке поене критиком другог, ја мислим да је важно да се сачувају мир и стабилност“, поновио је Вучић.

Он је навео да су у Србији економски бројеви добри, да је држава имала највећи раст у 2018. и 2019. години не само у региону, већ и у југоисточној Европи, да се наставља ниска стопа јавног дуга, али да је потребно наставити и сарадњу и отварати границе.

„Само између нас и БиХ и Црне Горе губимо годишње најмање две милијарде евра, зато што нам камиони толико чекају на границама“, рекао је Вучић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала