Жуљеви на ногама, болови све јачи, али настављају даље: Ходочасници прешли 200 км ка Подгорици

© Фото : Фејсбук/Марко МилачићХодочасници све ближи Подгорици...
Ходочасници све ближи Подгорици... - Sputnik Србија
Пратите нас
Од Београда, преко Авале, Аранђеловца, Рудника, па до Чачка… храбри момци који су кренули пешке од Храма Светог Саве до Саборног храма у Подгорици како би подржали литије, за четири дана препешачили су скоро две стотине километара.

Жуљеви на ногама и болови у тетивама јачи су из дана у дан, али они не одустају у својој намери да на овај начин покажу да дух православља, како кажу, ништа и нико не може да угаси.

„Дневно препешачимо око 45 километара, најтеже је кад идемо преко планина, али боримо се. Оно што нас радује, јесте велика подршка свих људи који нас сретну. Није хладно, време нам иде на руку, загрејемо се врло брзо чим кренемо, а паузе правимо само како бисмо јели“, каже за РИНУ Огњен Мараш (27) из Зете у Црној Гори.

Вера у Бога и вера у српство једини су мотив који покреће ове младиће како би пружили подршку својој браћи и сународницима, преноси „ИН4С“.

„Срби у Црној Гори су у изузетно тешкој позицији, не могу да добију посао уколико се декларишу као Срби. Литије постају све масовније и народ никад није био овако уједињен. Сви ми само желимо да спречимо безакоње и отимање светиња. То им не дамо, са тим се не игра и одбранићемо их по сваку цену“, рекао је Огњен.

Са раширеном српском заставом на дугачак пут до Подгорице, поред Огњена, упутили су се и Милош Ајковић (26), такође из Црне Горе, Александар Бабић (40) из Пријепоља и Мирослав Антић (51) из Земуна, који је због болова један дан паузирао, али у Чачку се поново придружио својим пријатељима.

Пријепољац је већ имао искуства у дугим пешачењима и зато је одлучио да крене и на ово дуго путовање како би им помогао.

„Знам шта један овакав подвиг подразумева. Пуно је ту тешких ситуација, умор и болови. Ја сам прошле године ишао пешке до Хиландара и зато сам решио да им се прикључим и будем ветар у леђа. Сваки дан ће бити тежи и тежи, али се не предајемо. Имамо свој циљ и остварићемо га. Желимо да покажемо да још увек има људи који јако и искрено верују у Бога и цркву“, изјавио је Александар Бабић.

Младићима који су пешке кренули ка Црној Гори, придружила су се још два Подгоричанина, Кристијан Којичић и Горан Пајовић који, како истичу, желе заједно да поднесу жртву Богу како би умолили за спас светиња. Њихов план јесте да у главни град Црне Горе стигну до недеље, 23. фебруара и учествују на литијама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала