Додик: Промена структуре Уставног суда или референдум о статусу РС

© Срна / Миленко ШукалоМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик, поручио је данас у Београду да Срби у Републици Српској, након даљег покушаја унитаризације БиХ, имају две могућности — или промену структура Уставног суда БиХ, у коме више неће бити страних судија, или референдум о статусу Републике Српске.

Додик је изразио захвалност Србији и председнику Александру Вучићу на позиву да присуствује данашњем састанку, те додао да му је српски председник предочио да су мир и стабилност региона најважнији.

„Ми подржавамо Србију и њену политику, захвални смо за подршку и разумевање које нам она пружа, али ми имамо наше институције и сами ћемо доносити одлуке“, рекао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре након разговора председника Србије са Србима у региону.

Истакао је да Република Српска неће донети ниједну исхитрену одлуку, која би могла да послужи за покушај дестабилизације и све ће, како је казао, радити кроз институције система РС.

„Народ ће о статусу Републике Српске одлучити на референдуму, без обзира на то колико су нам га до сада оспоравали“, рекао је Додик.

Истакао је да је очување мира и стабилности у реду, али је указао да дође тренутак када народ више не може да издржи.

Не жели, каже, да за пет година испадну глупи и да неко напише да су нас „превезли жедне преко воде“.

Навео је да је најновија одлука Уставног суда, који Република Српска не признаје, о пољопривредном земљишту последица раније донете декларације бошњачке Странке демократске акције, с циљем да се уруши Република Српска.

Почели су, подсетио је, са симболима, а сада су прешли и на имовину, јер овом одлуком је имовина РС поништена, и сада све припада БиХ.

За Републику Српску је то пређена црвена линија, а одлуку, додао је, подржавају западне земље и међународни представници.

Према Додиковим речима, њихов једини циљ је урушавање Републике Српске, а то је, поновио је, неприхватљиво.

„Искористићемо све наше институционалне могућности, НСРС и кроз заједничке институције наћи решење. Црвена линија је пређена, Република Српска треба да иде својим путем и у наредном периоду одлучи о својој самосталности“, навео је Додик.

Покушај да се направи унитарна БиХ, која би била земља муслимана, истакао је Додик за Републику Српску је неприхватљиво.

У прилог томе, подсетио је на ранију изјаву лидера Бошњака Бакира Изетбеговића који је рекао да је њихов механизам Уставни суд.

„Механизам за урушавање Републике Српске је Уставни суд“, закључио је Додик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала