Популација духова: Откривени трагови мистериозне људске врсте

CC BY 4.0 / Sadko / Приказ фигуре неандерталца, Музеј Републике Српске, Бањалука
Приказ фигуре неандерталца, Музеј Републике Српске, Бањалука - Sputnik Србија
Пратите нас
Тајанствена популација древних људи живела је у западној Африци пре пола милиона година, а научници верују да њихови гени и данас живе у људима.

Чини се да се та „архаична популација духова“ разишла од модерних људи пре него што су се неандерталци одвојили од породичног стабла, показује истраживање објављено у часопису „Сајенс адвенсиз“, пренео је Си-Ен-Ен.

Раздвајање се догодило отприлике пре 360.000 до милион година, кажу истраживачи са Универзитета Калифорнија у Лос Анђелесу. Ти древни људи имали су децу са прецима данашњих Африканаца, као што су се неандерталци размножавали са прецима модерних Европљана, написали су генетичари Арун Дурвасула и Срирам Санкарараман.

ДНК ове архаичне популације чини два до 19 одсто генетског наслеђа модерних људи у Западној Африци, навели су они. Добро утемељено истраживање, каже студија, утврдило је постојање неандерталског ДНК у модерној европској популацији, а денисовског ДНК у океанијској популацији.

Истраживачи са калифорнијског Универзитета кажу како је више студија открило допринос давних линија на порекло данашњих Африканаца, али да је природа тих доприноса остала слабо разумљива. Делом је то и због ретких фосилних записа у Африци и потешкоћа у издвајању древног ДНК. Научници са Универзитета превладали су ове изазове у проналажењу племена „људских духова“ користећи технике компјутерског моделовања модерног ДНК.

Створили су „геномске мапе архаичног порекла“ за четири етничке западноафричке популације у Нигерији, Сијера Леонеу и Гамбији. Истраживачи су упоредили 405 генома људи из западне Африке са геномима неандерталаца и денисоваца и истражили је ли било укрштања са непознатим хоминидима чији су се преци одвојили од људског породичног стабла пре неандерталаца. Подаци сугеришу да би у ово могло бити укључено више популација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала