Парламент Србије би могао да расправља о Републици Српској

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изнео је на састанку са председником Србије и Србима из региона да ће РС сама донети одлуку о свом даљем путу, али је додао да би волео да се о питању Српске разговара и у Скупштини Србије. Како сазнајемо — могуће је да до седнице посвећене РС заиста и дође.

Додик је био изричит да ће искористи све институционалне ресурсе да заштити РС од нестанка, истичући да ће о даљој судбини одлучити народ РС на референдуму. У исто време, он је оставио простор да до референдума не дође, уколико се ресетује Дејтонски споразум и врате надлежности које су одузете РС. Посебно у домену Уставног суда, из кога би, по њему, требало да изађу стране судије.

Питање опстанка Српске и пред посланицима Србије

Потпредседник Народне скупштине професор доктор Владимир Маринковић подсећа да Србија и РС имају потписан Споразум о специјалним везама, који подразумева паралелне везе које јако добро функционишу.

„Србија је, као што се зна, гарант Дејтонског споразума, и ми смо, као матица, дужни, и то желимо, да у сваком тренутку заштитимо права Срба, не само у БиХ, већ и у региону“, напомиње он.

Он каже да не зна на шта је тачно господин Додик мислио када је рекао да би о РС била потребна и расправа у Скупштини Србије, јер, како истиче, они и иначе имају ванпарламентарну сарадњу, заједничке седнице Влада, и тако даље. Међутим, и поред тога, додаје он, нико не би имао ништа против да се то питање нађе на расправи у Скупштини Србије.

„Уопште није спорно и потпуно подржавам да се у Народној скупштини отвори дискусија о сваком питању за које наши сународници у РС и њихово руководство, као и наш народ, процене да угрожава њихова права и да прелази оквире Дејтонског споразума. О томе може да се разговара у Скупштини Србије, како би се чуо и став посланика“, објашњава доктор Маринковић.

На дневном реду уз договор или…

Потпредседник Народне скупштине Србије каже да то питање може да на дневни ред стави и сама Скупштина Србије на иницијативу Додика, или да то буде предложено као посланичко питање неке групе, или на нивоу договора председника две Народне скупштине — српске и из РС.

„Потпуно подржавамо ту иницијативу и сматрам да не би био никакав проблем да се реализује идеја коју је делегирао Додик, као председник владајуће политичке партије у РС, али и као лидер партије која представља Србе на нивоу БиХ“, каже он.

Он напомиње да председник Вучић има редовне састанке са руководством из РС и да су много интензивније и чвршће те везе, и то не само кроз политику, већ и кроз економију. По његовим речима — то је најбољи показатељ да Србија води бригу о Србима ван Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала