00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
07:00
30 мин
ВЕСТИ (реприза)
Колико су опасне ракете које је украјинска војска користила у нападима унутар Русије?
16:30
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Хоће ли бити Трећег светског рата
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дуалност Милене Павловић Барили“
17:30
30 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Реалност је да се Партизан и Звезда боре за место у плеј-ину
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Розанов“
20:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Веганска јаја: Само споља као кокошија, а испод љуске — ни налик?

CC0 / Pixabay / Јаја
Јаја - Sputnik Србија
Пратите нас
Две Францускиње осмислиле су револуционарну веганску замену за јаја која у лабораторији праве биолози Париске школе за индустријску биологију, преноси „Јуроњуз“.

Ова јаја ће се наћи на тржишту чим њихова тестирања добију „зелено светло“, како би могли да гарантују да су нутритивно одржива. Циљ је да јаја буду спремна за тржиште средином 2020. године.

„Кључни састојци и даље се формирају и ускоро ће бити откривени. Проблем са којим се суочавамо јесте проналазак тачне равнотеже састојака да бисмо направили праву формулу“, рекле су биолози Филипин Солие и Шерилин Тавазук.

Веганска јаја ће се конзумирати на идентичан начин као и кокошија.

Љуска је још у процесу израде, а у току су консултације са стручњацима о избору најздравије опције.

У односу на кокошија јаја, веганска садрже око 10 одсто мање протеина и масти, мање су калорична и садрже дијетална влакна.

Што се укуса тиче, тешко га је описати, „јер је јаје суптилног укуса, рецимо да је укус ових јаја сумпорастији од кокошијих“, пренео је Танјуг.

„Када смо почели са креирањем веганских јаја, најкомпликованије је било направити јаја која ће при кувању реаговати исто као и кокошија“, рекле су научнице.

Додале су да се кокошија јаја користе на толико различитих начина и да то отежава процес копирања.

Тим се нада да ће нова јаја бити добра замена за оне који су се одлучили за вегански начин исхране.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала