Владика Јоаникије о разговорима с Владом Црне Горе: Као наши преци са агама и беговима

© Sputnik / Небојша ПоповићВладика Јоаникије
Владика Јоаникије - Sputnik Србија
Пратите нас
Литије и оно што се сада дешава у Црној Гори по много чему личе на оно када читамо „Горски вијенац“ на Његошеве саборе о Тројичину дану и Малој Госпојини, тј. на Његошево коло које се пјева из главе цијелог народа, казао је владика будмљанско-никшићки Јоаникије на предавању у Српској кући у Подгорици.

Он је примјетио да се и на примјеру Црне Горе показало да је духовност јача од генетике, и када се духовност нашла угрожена, онда се то распламсало и објединило народ као никада.

„Свак‘ је покушавао да наш народ завади вјековима. Аустроугарска монархија имала је званични план да завади Цетиње и Београд. Затим планови да буде што већа Албанија и што мања Србија… Ипак, наш народ није се још раздијелио и на овим литијама дошло је до великог измирења“, казао је Јоаникије.

Он је додао да у литијама има нешто есхатолошко, те да ово није само историја, већ да се у Црној Гори дешава нешто библијско.

„Владика Теодосије, када је био на литијама, рекао је да никада није имао љепши осјећај васкрсења као на литији у Никшићу. Увјерен сам да са нашом дјецом и нашим народом упоредо иду и Божији анђели“, рекао је владика Јоаникије.

Ово је рефлекс из костију наших предака који су за вјеру живјели, страдали и крв проливали

Он је указао и на то да власт која је преузела потезе отимања светиња хоће не само да отме светиње, већ да затре и вјеру и народ, те да нема никакве сумње да је то јадан зли наум.

„Ово је божански моменат који нас је сабрао. Ово је рефлекс из костију наших предака који су за вјеру живјели, страдали и крв проливали.“

„Немам шта да кажем поштено речено што се тиче разговора (са Владом). То су разговори као разговори наших предака у тешким временима са агама и беговима. ’Ајде ипак су то наши људи, али има ту много неповјерења и нису они одустали ни од чега. То је кад неко жели некоме да отме дом и кућу. Он му узима достојанство, живот, част и све. То је више од материјалног богаства“, додао је владика.

Јоаникије се осврнуо и на ријечи предсједника ДПС-а Мила Ђукановића, који је мошти Светог Василија Острошког назвао „костима“.

„Овај наш необразовани предсједник и човјек спаљена душа што се тиче духовности и културе — он је рекао: ’Кости‘.“

„Наш народ и вјерујући и невјерујући ако је икада неког поштовао онда је то Свети Василије. Живи светац сигурно нас данас предводи. Он нас је онако окупио у Никшићу, узео на себе оно зло вријеме. Тежега дана није било од оног невремена у Никшићу. Сви су се сквасили до голе коже. Да су се негдје друго сквасили већина би се поразболијевала, али нико се није разболио и колико ја знам то је чак била као нека бања, а после нам је Бог послао лијепо вријеме и свечаности који су заиста Божји дар и благослов и ове литије задивиле су не само наш и српски народ него цио свијет“, казао је владика Јоаникије.

Он је упозорио и да само власт може на литијама нешто да подметне и да се не треба суздржавати и казати да је то тако.

„Једино уколико би се догодили неки инциденти то ће власт да инсценира“, поручио је владика.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала