Апокалипса инсеката: Све мање их се лепи на шофершајбну, али то није добра, већ упозоравајућа вест

© Фото : PixabayПчела
Пчела - Sputnik Србија
Пратите нас
Број инсеката смањен је у неким деловима Европе за 80 одсто у последњих 20 година, а њихов нестанак пријављен је на више локација у свету. Научници су пад броја инсеката потврдили бројећи колико се њих залепи на шофершајбне и таблице аутомобила. Алармантни подаци упозоравају да би тиме могао да буде поремећен ланац исхране на читавој планети.

Апокалипса инсеката, тако научници називају драматичан пад њиховог броја у целом свету, преноси енглески „Гардијан“.

Више научних студија потврдило је оно што су многи приметили широм света, да је инсеката све мање. Због смањења броја инсеката, који су важан део ланца исхране, могао би да буде угрожен живи свет на планети.

Те научне студије пратиле су број инсеката у Данској и Енглеској. Дански научници пратили су чак 20 година, од 1997. до 2017. године, колико инсеката се залепи на шофершајбне аутомобила у руралним деловима те земље. Утврђено је да је број инсеката за 20 година опао чак за 80 одсто, а то прати и пад популације птица које се хране инсектима.

Друго истраживање спроведено је у енглеској покрајини Кент прошле године. Утврђено је да је број инсеката који се током вожње залепе за регистарску таблицу опао чак за 50 одсто у односу на 2004. годину.

„Разлика у броју инсеката коју смо утврдили је од критичне важности, будући да показује образац који се јавља широм света. Инсекти су од фундаменталне важности за ланац исхране и самим тим и за живи свет на Земљи“, рекао је Пол Тинсли Маршал из Фонда за очување живог света Кента.

Андерс Папе Мелерфром са Универзитета Париз Суд каже да су многи природњаци већ одавно приметили нестанак инсеката.

„Сећамо се да смо некад лети морали да заустављамо аутомобиле крај пута и чистимо шофершајбну од инсеката како бисмо наставили пут. Данас тога нема“, рекао је он.

Драматичан пад броја инсеката до сада је званично забележен и у Немачкој и Порторику, а научна студија објављена у фебруару прошле године утврдила је да је чак 40 одсто врста инсеката пред нестанком. То би, како се наводи, могло да доведе до „катастрофалног колапса екосистема“. Не само да би био угрожен ланац исхране, већ и опрашивање биља, јер три четвртине биљака на планети зависи од инсеката који их опрашују.

Стручњаци тврде да су главни разлози за апокалипсу инсеката уништавање њихових станишта, пестициди, загађење и утицај климатских промена.

И трећа научна студија, која се бавила бројем инсеката у води, показала је њихов нестанак. Немачки научници пратили су број инсеката од 1969. до 2010. године у потоцима у заштићеним подручјима. Утврђено је да је у том периоду број инсеката смањен за чак 81,6 одсто.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала