„Договор је био јасан" — Грушко открио шта је услов за одржавање „нормандијског“ самита

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEАлександар Грушко
Александар Грушко - Sputnik Србија
Пратите нас
Услов за одржавање новог састанка у „нормандијском формату“ су позитивни резултати у оквиру претходних споразума, рекао је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко на маргинама Минхенске безбедносне конференције.

„Договор је био потпуно јасан — на новом састанку треба да се резимира оно што је билo договорено раније. То се односи на повлачење снага, прекид ватре, деминирање, размену заробљеника, увођење Штајнмајерове формуле у украјинско законодавство, и неке друге ствари“, рекао је Грушко, преноси РБК.

Према речима дипломате, главни услов за одржавање новог самита је напредак у оквиру постигнутих споразума, како „у сфери безбедности, тако и на политичком плану“.

„Можемо се састајати, али ако на терену не буде промена набоље, корист од таквих састанака се доводи у питање“, закључио је Грушко.

Током последњег сусрета „Нормандијске четворке“ договорено је да Кијев и Донбас раздвоје снаге са три нова дела линије разграничења, да отворе нове контролне пунктове, повећају активности по питању уклањању мина, као и да спроведу размену затвореника.

Такозвани „нормандијски формат“ преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године, када су, током обележавање 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији лидери Русије, Украјине, Француске и Немачке први пут разговарали о решавању сукоба у Донбасу. Од тада је одржан низ телефонских разговора и самита, као и контаката министара спољних послова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала