Предраг Пеца Поповић, једна сасвим другачија прича /видео/

© YouTube/Sputnjik Srbija / printscreenПетар Пеца Поповић
Петар Пеца Поповић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Када се родиш у Београду, знаш да можеш све, али није ниво да се отимаш. Е, то је био Преле. Он је знао све, могао све, али није му било интересантно да се такмичи. Довољно му је сазнање да зна. Овако у другом делу емисије „Док анђели спавају“ о Душану Прелевићу говори Предраг Пеца Поповић, новинар, рок критичар и публициста.

У емисији коју води и уређује Марина Рајевић Савић, Поповић прича о свом односу са лекарима, како се носи са недавно стеченом улогом деде, као и шта му је поручио Џони Штулић када му се родио унук.

Јунаци Поповићевих прича, поред Прелевића и Штулића, јесу и Здравко Чолић, Јован Буљ, Миљан Миљанић, Зоран Мишчевић…

Поповић објашњава због чега су Београђани волели да гледају Јована Буља, саобраћајца који је балетским покретима регулисао саобраћај на Теразијама, као и како је Миљан Миљанић памтио сваког младог талентованог југословенског фудбалера.

Поповић, рођен 1947. године у Београду, први текст објавио је са двадесет година у магазину „Гонг“. Био је главни уредник „Џубокса“ и „Рока“, два најтиражнија листа у историји југословенске рок периодике. У кући „Политика“ учествовао је у покретању два магазина — „Интервју“ и „Рок“, као и једних дневних новина — „Спортског журнала“.

Организовао је низ великих музичких догађаја у Београду. Био је главни уредник ПГП-РТС, као и први музички уредник првог музичког радија у СФРЈ — 101 Радио Београд. Такође је био и уредник у првој независној телевизији у Југославији — ОКТВ, све док 1989. године та телевизија није била забрањена.

Аутор је најдуже документарне рок серије ТВ Београд — „Рокументи“, а у Загреб и Скопље одвео је најдуже музичке караване у ХХ веку. Доживео је и да буде уредник „Звездине ревије“. Добитник је прегршт награда, плакета и одликовања у Србији и у свету.

Написао је више десетина предговора и поговора за књиге из области поп културе, као и неколико књига. Његова последња књига „Пролећа у Топчидеру“ представља избор текстова објављених у дневним новинама „Блиц“ између 2007. и 2019. године.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала