Рохани о Сирији: Придржавати се Споразума из Сочија, наставити преговоре

© AP Photo / Mohammad BernoИрански председник Хасан Рохани
Ирански председник Хасан Рохани - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Ирана Хасан Рохани огласио се поводом ескалације напетости у сиријском Идлибу, нагласивши да се не сме одустати од Споразума из Сочија и да преговори о нормализацији ситуације у Сирији морају да се наставе.

„С наше тачке гледишта, не смемо да одустајемо од Споразума у Сочију и процеса нормализације ситуације. Веома бих желео да турско руководство поштује тај Споразум, који смо заједнички постигли“, рекао је Рохани.

Према његовим речима, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је на свим састанцима указивао на једну ствар — на јединство Сирије и на то да читава сиријска територија мора да остане под контролом сиријске Владе.

Рохани је изразио наду да ће преговори у формату из Астане да се наставе и додао да очекује и нове самите Русије, Ирана и Турске о Сирији, a први следећи би требао да буде у Ирану.

„Поводом ескалације напетости у Идлибу, која је изазвана напредовањем сиријске војске и због забринутости Турске у вези са том ситуацијом, Иран је понудио помоћ двема странама“, додао је Рохани.

Договором из маја 2017. године, постигнутом у Астани, представници Русије, Ирана и Турске су се сложили да у Сирији буду оформљене четири зоне деескалације.

Територије три од те четири зоне сада су под контролом Дамаска. Четврта зона, која обухвата провинцију Идлиб и делове Латакије, Хаме и Алепа, није под контролом сиријске Владе, већ је већим делом под контролом терориста организације „Џабат ал Нусра“, која је забрањена у Русији.

Русија и Турска су 2018. године у Сочију постигле договор о демилитаризованој зони у Идлибу.

У међувремену је саопштено да Турска пребацује у зону деескалације у сиријском Идлибу људство, наоружање и војну технику, а значајан део те технике одлази милитантима Нусра фронта.

Председници Турске и САД Реџеп Тајип Ердоган и Доналд Трамп разговарали су недавно телефоном о ситуацији у Идлибу и сложили се да су недопустиви напади сиријских снага у Идлибу и разменили су мишљење о томе на који начин би се могла окончати криза.

Турска је саопштила и да неће оставити без одговора то што је сиријска војска опколила турске осматрачнице у Идлибу.

„Силе режима (Башара Асада) почеле су да опкољавају осматрачнице турске војске у идлибској зони деескалације. Анкара не може седети скрштених руку и предузеће неопходне мере“, рекао је недавно Ердоган.

Русија је оптужила Турску за ескалацију у Идлибу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала