Русија навела три услова за побољшање односа са Европом

© Sputnik / Владимир Сергејев / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и ЕУ
Заставе Русије и ЕУ - Sputnik Србија
Пратите нас
Побољшање односа између Русије и европских земаља биће могуће ако НАТО и Европска унија промене своју политику према Москви, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко за портал РБК на маргинама Минхенске конференције о безбедности.

Према његовим речима, Европа треба да предузме конкретне мере за успостављање сарадње са Русијом и промени свој систематски приступ дијалогу.

Грушко сматра да би, пре свега, Европска унија требало да буде конкретнија у изградњи сарадње са руском страном. Дипломата је критиковао пет принципа ЕУ у односу према Москви, које је та организација утврдила 2016. године.

Министри спољних послова земаља-чланица ЕУ навели су да се природа дијалога са Русијом може променити након реализације Минских споразума, унапређења односа са земљама Источног партнерства и Средње Азије, јачања стабилности ЕУ, обнављања сарадње са Москвом у питањима спољне политике и развијања „контаката међу људима и размене“.

„Ти принципи једва да могу да се окарактеришу као нека стратегија или јасна политика према Русији“, рекао је он.

Грушко је такође навео да би НАТО требало да одустане од покушаја да увуче Москву у систем безбедности из периода Хладног рата, као и да престане да се фокусира на политику обуздавања. Он је напоменуо је да је тај савез одустао од пројеката који су допринели побољшању безбедности „не само земаља-чланица Савета Русија-НАТО, него и грађана и друштава у тим земљама“.

Минхенска безбедносна конференција - Sputnik Србија
Реквијем у Минхену: Како се Запад опростио од своје глобалне доминације? /видео, фото/

Према његовом мишљењу, изградња војног потенцијала Северноатлантске алијансе у источној Европи представља бесмислено бацање средстава. Он је објаснио да у овом региону не постоје стварне претње, а безбедносне претње „налазе се на јужној периферији“.

„И уместо да се уједине напори у борби против тих заједничких ризика, наставља се овај мини-Хладни рат“, истакао је Грушко.

Треће, Грушко је такође позвао европске државе да покажу независност у изградњи дијалога са Москвом и „преиспитају своје приступе“, а не да се осврћу на Сједињене Америчке Државе.

Он је додао да је из дискусија на конференцији у Минхену јасно да стварање глобалног система безбедности без учешћа Русије нема перспективу.

„Све више људи схвата да без Русије не може бити безбедности, а безбедност заснована на антируској стратегији неће функционисати и зато треба на неки начин пронаћи начине сарадње“, закључио је Грушко.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала