Видео-игре — домаћа памет, светски резултати /видео/

© Sputnik / Evgeny BiyatovСајам видео-игара у Москви
Сајам видео-игара у Москви - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Индустрија креирања видео-игара је једна од највећих на свету и глобално је већа него музичка и филмска заједно. На таквом тржишту домаће компаније са видео-играма постижу резултате који помало пролазе незапажено кроз јавну сцену.

„Нордеус“ је компанија која је већ годинама доминантна на светском тржишту са својом најпопуларнијом видео-игром „Топ елевен“. Прошлогодишња аквизиција новосадске компаније „3Латерал“ од стране једне од највећих издавачких кућа за видео-игре „Епик гејмса“, вредна 100 милиона долара, још један је од доказа да домаће тржиште и те како има шта да понуди. Када се узму у обзир потенцијали раста и креирања нових радних места, ИТ сектор у Србији чини се као јединствена грана развоја, која може да генерише раст базиран на знању које се испоручује на страно тржиште.

Видео-игре, знање и креативност су нови покретачи српског извозног потенцијала

Извоз информационо-технолошких (ИТ) услуга у Србији расте тринаесту годину заредом по стопи од око 30 одсто годишње. У 2019. години очекује се да је ИТ индустрија достигла извоз од 1,4 милијарде евра. Највећа нето извозна грана са оваквом тенденцијом раста ускоро ће премашити традиционалне индустрије и постати главна развојна шанса Србије.

Просечна старост грађана у Србији премашује 40 година и самим тим нашу економију дугорочно није могуће да покрећу индустрије базиране на радној снази која ради једноставне репетитативне послове. Роботика и аутоматизација процеса производње досегнуће потпуно нове границе са развојем интернета.

Индустрија 4.0 се базира на тржишту вредности и знања које Србија има да понуди и које није уско везано за развој софтвера, већ окупља читав дијапазон професија које се повезују са експанзивним растом ИТ сектора.

Четврта индустријска револуција

Од 2000. године више од половине најбогатијих компанија избрисано је са листе „Фортуне 500“ и на њихова места су дошле новоосноване фирме које су препознале развој дигиталне технологије. У Србији је ИТ сектор настао као самоникла грана која се кроз године испоставила као највећи „пријатељ“ стратегији останка младих у земљи. У бесомучној борби са отвореним тржиштем рада и условима који се нуде у иностранству, људи који раде у ИТ сектору нашли су компаративне предности рада из Србије у односу на друге земље.

За квалитетан производ који се склапа у нашој земљи потребни су добављачи од којих зависимо, па тако данас један коронавирус може да обустави читав производни процес, као у случају крагујевачког „Фијата“.

О теми индустрије видео-игара из угла домаћег екосистема ИТ индустрије у емисији „Технограм“ говоре Кристина Јанковић, менаџерка у асоцијацији индустрије видео-игара Србије, и Михајло Јовановић Џарил, директор „Фортуна Е-спортса“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала