Астрономи траже више новца: Спремни смо за откривање ванземаљаца

© Flickr / ⣫⣤⣇⣤НАСА прикрива дефинитиван доказ постојања ванземаљаца?
НАСА прикрива дефинитиван доказ постојања ванземаљаца? - Sputnik Србија
Пратите нас
Потрага за интелигентним облицима живота у свемиру се мора озбиљније схватити, те би владе требало да подстакну истраживања у подручјима која државни фондови већ годинама избегавају, рекао је директор једне од америчких државних опсерваторија др Ентони Бизли.

Његова подршка програму потраге за ванземаљским облицима живота, СЕТИ (Search for Extraterrestrial Intelligence), значајна је промена у ставу према подручју за које се донедавно сматрало да је на рубу науке.

Бизли је је за Би-Би-Си своје мишљење изнео у Сијетл на састанку Америчког удружења за унапређење науке.

Руководилац америчке Државне опсерваторије за радио-астрономију у Шарлотсвилу казао је како и он верује да је „стигао тренутак да СЕТИ оживи и да се на одговарајућ начин интегрише у остала поља астрономије“, преноси Индекс.хр.

Истовремено је један од приватних покретача и донатора СЕТИ-ја известио да ће се телескопи опсерваторије ВЛА (Very Large Array) у Новом Мексику ускоро користити како би се открили знаци ванземаљских облика живота у другим световима.

ВЛА је опсерваторија с више антена и користи неке од најбоље опремљених телескопа на свету.

Др Андреј Сајмион, директор научног тима који ради на пројекту „Брејктру листен“ у истраживачком центру СЕТИ Универзитета Беркли у Калифорнији сматра да укључење опсерваторија ВЛА у истраживања значи да би се изгледи за откривање ванземаљских облика живота могли повећати за „десет или чак стотину пута“.

„Спремни смо за најсвеобухватније истраживање читавог неба досад, а то значи откривање ванземаљских облика живота“, рекао је за Би-Би-Си.

„Желели бисмо да видимо како се СЕТИ трансформише из малог пројекта калифорнијских научника и инжењера, изолованих из академских кругова, у програм који ће подједнако бити саставни део астрономије и астрофизике као и било које друго поље истраживања“, рекао је.

Пројект се финансира из приватних фондова. Научници трагају за знаковима комуникације међу ванземаљским облицима живота у свемиру. Овај десетогодишњи пројект започео је године 2016, а финансира га милијардер Јури Милнер износом од 100 милиона долара.

Скромно финансирање СЕТИ-ја

Британски краљевски астроном Лорд Рис председава међународном саветодавном групом ове организације. За Би-Би-Си је рекао да би владе, ако се у обзир узме чињеница да најснажнији акцелератор честица у свету Велики хадронски сударач, вредан више милијарди фунта, још увек није постигао циљ, а то је откривање субатомских честица изван тренутне теорије физике, требало би размотрити скромно финансирање програма СЕТИ с неколико милиона фунти.

„Био бих пуно самоуверенији кад бих износио аргументе о СЕТИ-ју, а не о акцелератору честица“, рекао је.

САД давно укинулео новац за потрагу за ванземаљцима

НАСА је некада финансирала потрагу за ванземаљским облицима живота с 10 милиона долара годишње. Но, године 1993. финансирање је укинуто. То се догодило након увођења прописа сенатора Ричарда Брyана, који је сматрао да је реч о бацању новца.

„Надамо се да ће овиме наступити крај сезоне лова на марсовце о трошку порезних обвезника“, знао је тада да каже.

Од тада у САД или било где у свету није било значајнијег јавног финансирања програма СЕТИ, премда такозване астробиолошке потраге за доказима о једноставним организмима из хемијских отисака у атмосфери других небеских тела добијају све већу потпору.

У то време је откривено првих неколико планета који круже око удаљених звезда, али није било познато је ли то уобичајено. Сада знамо да јесте јер их је до данас откривено готово 4.000.

Управо тај развој, каже др Сајмион, уверио је бројне велике светске научнике да би потрагу за интелигентним облицима живота у другим световима требало схватити озбиљније.

„Људска бића су одувек гледала у ноћно небо и питала се – Има ли тамо некога? Сада смо у стању да одговоримо на то питање, а можда и дођемо до открића које би било у рангу највећих научних открића у историји човечанства“, рекао је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала