Додик: Збогом, Босно, добродошао РС-егзит

© Срна / Народна скупштинаМилорад Додик на седници Скупштине РС
Милорад Додик на седници Скупштине РС - Sputnik Србија
Пратите нас
Високи представник је подлац, покушава да подвали одлуке и законе мимо Дејтона, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Додик је обраћање започео речима: „Goodbye BiH, welcome RS-exit“ („Довиђења БиХ, добродошао РС Егзит“).

Додик је то казао на посебној седници Народне скупштине Републике Српске. Скупштина РС расправља о кризи у БиХ насталој после спорних одлука Уставног суда БиХ. Додик је казао и да је Народна скупштина Републике Српске „кључно место свих одлука" и да само она може да говори у име народа.

„Ми не смемо оклевати да донесемо одлуке важне за нашу будућност. Овај пут смо озбиљни и нећемо прихватити неко друго кретање“, рекао је Додик.

Додик је додао и да "Република Српска и српски народ немају шансе у БиХ јер се посматрају као категорија коју Сарајево и Бошњаци не прихватају и коју мрзе и желе да униште", те да су „бошњачки политичари уверени да је дошао тренутак за коначни обрачун са српским народом“. Како је додао, „њихово уверење да ће им странци спасити државу је наивно“. Такође, рекао је да Српска „нема ниједну другу солуцију него да се води својим интересима“.

Додик је рекао и да је посебна седница сазвана јер је српски народ преварен.

„Покушавају нас направити мање вриједним, рачунајући да само они знају шта је за нас добро. Све о Уставном суду је већ речено. Овај пут је тај суд отишао даље и себи дао за право да доноси одлуке и пребацује имовину на БиХ, а то јој не припада“, навео је Додик.

Српски члан Председништва је истакао да многи са запада мисле да Српска није способна и спремна да брине сами о себи.

Додик се захвалио лидерима свих политичких партија на преданом раду и спремности да превазиђу нетрпељивости у одбрани интереса Српске.

„За 60 дана се видимо, верујем да ћемо бити у ономе што сам на почетку рекао“, рекао је он.

„Не предлажемо лудачке ствари, већ оно што раде и Шкотска и Каталонија“

Додик је у другом обраћању на посебној седници Народне скупштине Републике Српске рекао да се „политичка одговорност коју има односи на српски народ и Републику Српску која више није спремна да губи достојанство, имовину, нити било шта друго“.

„Рекао сам довиђења БиХ, добродошао РС-егзит, али када би били поштени, бар они који ово критикују, приметили би да сам након тога рекао да је то једно од могућих кретања и да би најбоље било да се путем закључака дође до тога да Уставни суд БиХ буде реформисан у складу са најбољим праксама ЕУ. Сам ћу политички страдати, али нећу бити гробар Српске и нашег народа“, рекао је Додик на посебној седници Народне скупштине Републике Српске о информацији у вези са антидејтонским деловањем Уставног суда БиХ, преноси РТРС.

Он је истакао да би у свему овоме Бошњаци требало да имају највећу одговорност, али они „веома препотентно наступају“ јер могу да путем „квазиинструмената наметну решења и упишу нови политички систем“.

„Српска земља је ово и грунт и није проблем да је делимо са било ким. Све што је приватно у Српској остаје тако и Република гарантује право на имовину, као што жели да сачува своју имовину. Бошњачка политичка елита је препотентна и чини ми се препаднута овим што данас радимо и велику наду улажу у оне који желе да разбију српско јединство“, рекао је Додик.

Према његовим речима, „српски народ и Република Српска не смеју да прихвате легализовање одлука високих представника“.

„Верујем у наше јединство, што је неопходно. Не предлажем никаве лудачке ствари, него оне које су реалне, а може се видети како данас раде Шкотска, Каталонија...“, каже Додик.

Он је нагласио да је највећи интерес Српске да буде исказано јединство у Народној скупштини и да у четвртак, 20. фебруара са представницима Републике Српске у заједничким институцијама буде договорено како ће се деловати.

„Овде је потребно повући ручну и добра је ствар што су и политички представници хрватског народа прихватили да буду део подршке за одлазак страних судија. То је квалитет који можемо да искористимо, не да би били против трећег, него да се манифестује да два конститутивна народа имају примедбе“, рекао је Додик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала