Други човек РПЦ: Прогон цркве у Црној Гори као у Украјини, тиме управља иста рука

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПредседник Одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе митрополит Иларион
Председник Одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе митрополит Иларион - Sputnik Србија
Пратите нас
Закон о слободи вероисповести у Црној Гори уперен је против интереса Српске православне цркве и даје држави право да отуђи црквену имовину, што је недопустиво, рекао је председник Одељења спољних црквених веза Московске патријаршије митрополит Волоколамски Иларион.

Митрополит Иларион, који важи и за другог човека Руске православне цркве, састао се у Београду са министром за иновације и технолошки развој Србије Ненадом Поповићем.

„Постоји сличност између ситуација у Црној Гори и Украјини, где режими под изговором стварања националне цркве, прогоне једине канонски признате Српску православну цркву и Руску православну цркву. Очигледно је да једна рука управља овим догађајима и да је у питању исти сценарио“, рекао је Иларион.

Саговорници су разговарали и о изградњи духовног центра Руске православне цркве при Цркви свете тројице, подворју Московске патријаршије у Београду. Истакнуто је да иницијатива за изградњу овог центра има снажну подршку Српске православне цркве, Владе Србије и Града Београда.

Поповић је изразио захвалност Руској православној цркви на подршци Српској православној цркви и верницима на Косову.

Поповић је казао да су српски народ и његове светиње у Црној Гори дубоко угрожени због усвајања спорног Закона о слободи вероисповести у овој земљи, оценивши да су политички разлози довели до усвајања тог закона.

„Основни политички мотиви су у повезаним интересима Мила Ђукановића и НАТО пакта, који виде СПЦ као главни проблем за успостављање трајне и стабилне власти садашњег црногорског режима и као потенцијалну претњу за потпуну контролу НАТО пакта на Балкану и јужном Јадрану“, рекао је Поповић.

Он је навео да народ у мирним протестима у Црној Гори, којима „мудро руководи“ митрополит Амфилохије са свим осталим епископима, свештенством и монаштвом на простору ове земље, брани своју веру, вековне светиње и свој идентитет.

„Тај народ никада неће прихватити да буде лишен своје цркве и својих вековних светиња и да га силом и претњама угурају у некакву лажну државну цркву по вољи садашњег истински богоборног комунистичког режима“, оценио је Поповић.

Он је указао да је сценарио који се одвија у Црној Гори истоветан са идејом каква је била са стварањем канонски непризнате такозване Украјинске православне цркве, која би била одвојена од Руске православне цркве, као што би лажна црква у Црној Гори била потпуно одвојена од Српске православне цркве.

„А све је то део старог сценарија слабљења српског и руског народа, који су још једини истински сачували своју независност, слободу и снагу православне вере“, рекао је Поповић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала