Лавров: Столтенберг избегава одговор

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на састанку у Минхену
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на састанку у Минхену - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у Минхену је одбио је да одговори на иницијативу Русије о мерама за изградњу поверења током извођења вежби на линијама додира, као и о осигуравању безбедности летова изнад Балтичког региона, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров након Минхенске конференције о безбедности.
„Када сам пре неколико дана у Минхену подсетио Столтенберга да чекамо одговор на наше конкретне предлоге, он је избегао одговор неким неспретним примедбама да ће се све то разматрати касније“, рекао је министар.

Лавров је објаснио да се ради о предлозима који је Генералштаб Русије дао пре годину дана. „Прво, да се договоримо о премештању вежби и руских оружаних снага и оружаних снага НАТО-а са контакт-линије на договорено конкретно растојање. Хајде да седнемо и договоримо се. Тишина. Наша војска предложила је да се договоримо да војни авиони који лете у ваздушном простору изнад балтичке области користе транспондере, као што то сада раде цивилни авиони. Опет тишина“, констатовао је министар.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на Минхенској конференцији о безбедности - Sputnik Србија
Столтенберг: НАТО тежи побољшању односа са Русијом

По речима министра спољних послова, иницијатива за успостављање минимално прихватљиве удаљености за приближавање војних бродова Русије и НАТО-а, као и авиона обеју страна, такође је остала без одговора.

„Под овим условима бисмо веома желели да мисао коју председник (Француске Емануел) Макрон не изражава први пут, да она ипак продре у главе или главу НАТО-а, како би могло да се схвати колико је заиста болесна или здрава“, закључио је министар.

Раније је француски председник Макрон, говорећи на Минхенској конференцији о безбедности, изјавио да је Европи потребан дијалог са Русијом, чији би циљ требало да буде решавање замрзнутих сукоба и разговора о питањима сајбер-безбедности. Француски лидер претходно је у интервјуу за часопис „Економист“ изјавио да је „НАТО у потпуности изгубио координацију унутар савеза“, што се може окарактерисати као „смрт мозга“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала