Самит за илузију: Једном ћете сви на Балкану у „шарену породицу“!

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDЗваничници ЕУ са лидерима Западног Балкана
Званичници ЕУ са лидерима Западног Балкана - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако када се погледа фотографија снимљена након самита који су шефови држава и влада Западног Балкана имали са новоизабраним званичницима ЕУ у недељу, све изгледа идилично, право стање ствари није баш тако.

Иза идиличних сцена ипак стоје бројни конфликти, унутрашњи и међусобни, бројна нерешена питања – решење косовског проблема не налази се ни на видику, Хрватска је пограничне спорове са Србијом и БиХ вероватно оставила за финалну фазу преговора о уласку ових земаља у ЕУ, Црну Гору и БиХ потресају унутрашњи конфликти изазвани бахатошћу црногорског режима и доношењем одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту…

Самити који само одржавају илузију

Има ли у таквој ситуацији смисла сусрети какав је био у недељу у Бриселу, било формални, било неформални, на којима званичници ЕУ понављају фразе први пут изречене пре две деценије?

Према речима аналитичара Александра Павића, има.

„Смисао је у одржавању илузије да још постоји нека, такозвана европска перспектива за земље Балкана које још нису ушле у ЕУ и никада неће. То је, у ствари, једна врста информационог рата. ЕУ више нема снаге да сама доноси одлуке, а камо ли да се шири, али неће да, како кажу, препусте овај простор другим актерима“, каже Павић.

Ти други актери су, према речима нашег саговорника, Русија и Кина.

„Онда морају да одржавају илузију, највише за јавности балканских земаља које нису у ЕУ, да би се одржавао тај привид и да би, колико год дуже може, одржали елите које заступају став да ћемо једном, у далекој лепој будућности, сви постати део велике, шарене европске породице“, сматра Павић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала