Трговци и даље процењују утицај епидемије коронавируса на тражњу за нафтом

© Fotolia / AshDesignЦена нафте
Цена нафте - Sputnik Србија
Пратите нас
Трговци и даље покушавају да процене утицај епидемије коронавируса на привреду и тражњу за нафтом. Цене нафте задржале су се на међународним тржиштима изнад 57 долара, балансирајући између страха од последица епидемије коронавируса у Кини и наде да ће водећи произвођачи додатно ограничити снабдевање како би парирали смањеној тражњи.

На лондонском тржишту је цена барела пала 14 центи у односу на претходно затварање и износила је 57,18 долара. На америчком тржишту се барелом трговало по готово непромењеној цени, од 52,04 долара,  преноси Индекс.

Међународна агенција за енергију (ИЕА) прогнозирала је прошле недеље да ће због епидемије тражња за нафтом у првом овогодишњем тромесечју пасти на годишњем нивоу први пут од финансијске кризе 2009. године, и то за 435 хиљада барела дневно.

Кина је водећи увозник нафте у свету, а због епидемије ограничена су путовања, смањена прерада нафте, многе су фабрике затворене како би се ограничило ширење вируса и у појединим градовима је уведен карантин.

Тржишта су охрабриле мере којима централна банка настоји да ојача ликвидност, а најављени су и фискални подстицаји како би се подстакле посустале привредне активности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала