Да ли је либерализација једини кривац што смо постали увозник пољопривредних производа?

Пратите нас
Србија, о којој смо ми старији у школи учили да у Војводини има житницу Европе и која је важила за озбиљног извозника пољопривредних производа постала је увозник многих производа које смо некада извозили.

Више није вест да увозимо не само пасуљ, бели лук већ и кромпир. Али, информација да Русија намерава да повец́а извоз пољопривредних производа у Србију, конкретно, жита, меса, рибе и млечних производа, што је прошле недеље одлучено у Министарству пољопривреде Русије на састанку Руско-српске радне групе, треба да нас додатно зебрине јер, до скоро смо од пољоприврених стручњака и политичара слушали да нам је извоз баш пољопривредних производа у Русију велика економска шанса.

О томе где смо као држава повукли погрешне потезе, односно, да ли је само либерализација светског тржишта крива - па сада не само из Русије, која је у последњих 10 година направила озбиљан помак у прехрамбеној прерађивачкој индустрији већ и из Европе, Азије… увозимо оно што је могао бити наш извозни адут у данашњој “Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара са агроекономистом Миланом Пространом.

Интервју Милан Простран

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала