Жељка Цвијановић: БиХ је све болеснија због отимања надлежности, зауставити рушење Српске

© Sputnik / Дејан СимићЖељка Цвијановић
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Последња одлука Уставног суда БиХ, којом се оспорава члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске, саставни је део процеса дерогирања уставноправног поретка и урушавања дејтонских темеља БиХ. Штета коју овакви потези наносе Републици Српској, а самим тим и функционисању БиХ, огромна је, нагласила је председница РС Жељка Цвијановић.

Због тога сматрамо да је потребно под хитно зауставити процес антиуставног деловања појединих институција на нивоу БиХ и вратити се Уставу и уставним решењима, додала је она у говору пред посланицима Народне скупштине Републике Српске (НСРС) на посебној седници сазваној поводом одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту.

Недавна одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту, према којој пољопривредно земљиште у јавном власништву треба књижити на име БиХ, а не на име РС, изазвала је тензије на релацији Сарајево-Бања Лука.

Цвијановићева је у среду, 12. јануара, објавила да представници РС у заједничким институцијама обустављају рад у одлучивању о било којем питању из надлежности заједничких институција, док се не усвоји нови закон о Уставном суду без страних судија.

Одлука Уставног суда је неспроводива

„Кредибилитет Уставног суда БиХ је евидентно урушен услед недоследности и контрадикторних одлука, те због чињенице да је себи нелегално присвајао улогу уставотворца, уместо тумача Устава и заштитника уставности, али и признања једног од бивших страних судија да су пре доношења одлука морали да се консултују са високим представником“, казала је Цвијановићева.

„Да би нам ускратили право да говоримо о овим недопустивим девијацијама, обично нам као аргумент наводе да су Уставни суд БиХ и високи представник дејтонске категорије“, наводи она:

„Тачно, али то да је Уставни суд БиХ дејтонска категорија не даје му право, баш као ни високом представнику, који је такође дејтонска категорија, да крши Дејтонски споразум и дејтонски устав, а они су то чинили. Грађани онда могу с правом поставити питање зашто би неко други био уопште дужан да поштује одлуке таквог суда?“

Одлуку Уставног суда, према којој би пољопривредно земљиште било изузето из власничке структуре Републике Српске, према речима Цвијановићеве, неспроводива је, а понашање бошњачких политичара оцењује као лицемерно, јер, како каже, у Федерацији БиХ остало је на десетине неспроведених или тек делимично спроведених одлука уставног суда на федералном и кантоналном нивоу.

Залажемо се за остваривање интереса сваког народа и ентитета

„Са друге стране, често од истих тих политичара слушамо како Дејтонски споразум није шведски сто одакле свако узима шта хоће. И то је лицемерно јер су управо они склони послуживању са шведског стола“, истиче она.

„Ми смо заинтересовани за мир, стабилност и очување надлежности и уставног капацитета Републике Српске. То је оквир наше политике. БиХ у којој је могуће истовремено остварити интерес сваког народа, ентитета, али и БиХ, за нас није спорна. Спорна су отимања надлежности која се дешавају под плаштом наводног прављења функционалније државе, а у суштини, она је због таквих интервенција у све горем стању и све болеснија“, поручује Цвијановићева.

Простора за поправљање такве атмосфере, према њеним речима постоји, али није тешко претпоставити да ће бошњачки политичари остати неспремни да ту шансу искористе све док знају да се могу ослањати на страни фактор – било да је реч о високом представнику, или страним судијама у Уставном суду БиХ „који представљају машину за прегласавање у корист политичких амбиција СДА и прављења унитарне БиХ, против које су два од три конститутивна народа“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала