Претње из Хрватске: Уследиће „мирнодопска Олуја“

© Tanjug / Тања Валич / Обележавање годишњице акције "Олуја" у Хрватској.
Обележавање годишњице акције Олуја у Хрватској.  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ријечки десничари, који се противе деловима програма Доба моћи – постављању звезде петокраке на Ријечки солитер, дељењу комунистичког манифеста и манифестацији „Југо Јога“ – запретили си градоначелнику Ријеке да ће уследити „мирнодопска Олуја“.

Војко Оберснел, градоначелник Ријеке, која је ове године проглашена Европском престоницом културе (ЕПК) и услед тога организује разне манифестације, каже да њима очигледно смета застава бивше државе, док заставу са „свастиком“ не сматрају проблематичном.

Шеф „Штаба за одбрану хрватске Ријеке“ и председник приморско-горанске „Хрватске странке права“ (ХСП) Никица Аугустиновић у писмо градоначелнику поручује да његова странка подржава ЕПК 2020, а не ЕПК 1945.

Ријечки „Нови лист“ пише да Аугустиновић најављује „мирнодопску Олују“ ако се реализују програми дељења комунистичког манифеста, „Југо јога“ и постављање звезде петокраке на Ријечки солитер.

Аугустиновић каже да је за аутора овог пројекта Немању Цвијановића чак и петокрака некаква уметност, а за праваше она је „симбол зла“.

Поручио је да градоначелник Оберснел може да буде сигуран да постављање петокраке на ријечки солитер неће проћи.

„Дељење ’комунистичког манифеста‘ такође неће проћи како сте замислили, а нити перформанс назван ’Југо Јога‘. Како рекосмо, у то можете бити сигурни! И управо како смо најавили, у случају покушаја реализације наведених бесрамних квазикултурних активности, с партнерима из разних грађанских иницијатива, Хрватска странка права ће покренут акције широких размера о којима ће јавност бити правовремено обавештена! Наша порука је – No pasaran“, навео је праваш Аугустновић.

Лист пише да у ХСП тврде да градске власти под кринком уметничких инсталација враћају бившу Југославију у јавни простор овога града.

Аугустиновић се осврће и на Оберснелово реагoвање у којем је ријечки градоначелник упозорио на „појединце који постају све агресивнији“, најавивши да ће обавестити јавне службе и полицију у циљу заштите других од тих појединаца.

„Добро је, градоначелниче Оберснел, да сте реаговали, добар је то знак. Али то што нисте одлучили не суочити се јавно с нама, него заговарате слање кордона полиције на наше чланство и активисте, још је бољи знак. Значи, ви се стварно бојите. За почетак наводимо како нас у Хрватској странци права, која је и основала Штаб за обрану хрватске Ријеке, доиста не занима злоупотреба процедуре како бисте погодовали подузећу из Србије, чак срамотно до те мере да сте и службене документе за милионски посао писали на српском језику, јер речи попут ’тачка‘, ’светски‘ и ’позориште‘ нису хрватски него српски језик“, наводи се такође у писму десничарске ХСП, преноси „Нови лист“.

Аугустиновић пише и да у ХСП оцењују да је манифестација ЕПК изузетно важна, позитивна, добродошла и у туристичком смислу непроцењива за брендирање тог града, што је данас у свету туристичке конкуренције кључно.

Председник приморско-горанског ХСП-а се критички осврће и на програм свечаног отварања и овењује да је већи део програма безидејан и незанимљив, без имало традицијског и истински забавног и занимљивог садржаја.

„Каква је то уметничка разина која се обичним и јефтиним активизмом изругује с хрватском културом? Тотално без везе, промашено, иритирајуће. Шта сте хтели постићи с југославенском заставом на Корзу? Каква је то уметност узети грб или заставу било какве државе, пропале или не пропале, па тако привлачити пажњу публике, посебно иритирати људе заставом бившег злочиначког режима. Је ли вам познато да су мајке многих Ријечана и Ријечанки остале без својих синова који су се борили управо против тих злочиначких симбола, а сада ваших уметничких експоната или инсталације. Немаштовито и безидејно“, уверен је Аугустиновић који је заборавио да наведе да је југославенска застава била на Корзу заједно са свим осталим заставама држава чији је Ријека била део.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала